Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ЕКО УПКО" спечели в конкурса "Млад благотворител"

Учениците от "ЕКО УПКО" спечелиха в конкурса "Млад благотворител" 2023

Ученици от клуб "ЕКО УПКО" при СУ "Петко Рачов Славейков" в Кърджали се класираха на шесто място с идеята и проекта си в Националния конкурс за доброволчески каузи на ученици 7-12 клас "Млад благотворител 2023", организиран от фондация „Благотворител“.

Конкурсът е ежегоден. Десетки проекти на ученици от 7 до 12 клас могат да предлагат идеи за „благотворителни проекти, с които те биха искали да променят това, което не харесват в света около тях“, поясни Станислава Рашева, председател на управителния съвет на фондацията.

Три са темите, в които се състезават идеите на учениците. Едната е помощ за деца, лишени от родителски грижи  или възрастни хора в нужда. Втората тема е – екология и опазване на околната среда и третата е опазване, съхраняване на музикалното наследство на България.

„Тази година проектите бяха  25. Състезават се  за седем места. На пръв поглед не изглеждат много бройките на проектите, които сме получили, но имайте предвид, че този конкурс изисква то децата една изключително сериозна подготовка и ако не са готови, няма нужда да участват, защото ние оценяваме участниците в два тура с по четири критерия. Всички ученици между полуфинал и финал получават три тематични обучения и те трябва да покажат на журито, че са преработили своите проекти така, че са стигнали едно по-високо ниво“, поясни Рашева.

Деветокласниците Любомир Колев, Сейрула Лютви, Венета Димитрова, Сезин Фънгърлиева, Александър Делчев и осмокласникът Даниел Палазов с ръководител учителкята по химия Янислава Парнарова, изпълнявайки сериозните изисквания.

В последния ден на февруари създателят на фондацията Стойко Петков, председателят на Управителния съвет Станислава Рашева и 8-членно експертно жури обяви резултатите в онлайн дискусионно студио.

„Ако знаете само как ни радват вашите, нашите финалисти, защото децата от Кърджали имат един много силен проект, който участва в категория „Екология и опазване на околната среда“. … Втора година имаме полуфиналисти от Кърджали, но миналата година не успяха да се класират. Изключително приветствам, благодаря на учителския екип, който стои зад тези деца, на децата, че не се отказват. Сменили са идеята, сменили са подхода и кандидатстват отново. Ето, че се награждават децата, които не се отказват“, категорична беше Станислава Рашева. Не след дълго Радио Кърджали ще представи подробна информация за идеята на спечелилия проект.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Дружинци са готови и за "революция", но да спасят България

В Дружинци, вероятно най-задружното и мирно село у нас, са готови на революция, но да спасят България. Наш екип гостува на хората от кирковското село Дружинци. Красив патриотичен надпис „Дружинци“ се кипри в центъра на селото и посреща свои и гости. Чиста, подредена, озеленена детска площадка пък събира малчуганите във вечерните часове,..

публикувано на 24.08.24 в 12:27

Роса Соколова представя "Зоници и зунки" в родната Орловица

Новата си книга „Зоници и зунки“ ще представи до чешма в гората , близо до родната си махала Орловица на смолянското село Петково поетесата енергетик Роса Соколова.  Тя посвещава книгата на наследниците си, на корените си и на Бъднината ни. Книгата е един вид разговор с нейната внучка - за ценностите, за изконното, „с мисъл за смисъла“. „Внучката ми..

публикувано на 23.08.24 в 12:58

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

За първи път в Хасково ще се проведе състезание за скейтбордисти

На Малка Богородица Хасково  отбелязва своя празник. Всяка година в дните около 8 септември се провеждат множество културни събития, спортни и детски прояви, изложби, концерти и други под егидата на общината. До дни ще стане известна цялата програма за празника тази година. Вече е готов спортният календар. „Тази година община Хасково..

публикувано на 21.08.24 в 14:20

Първи фолклорен фестивал в с. Злато поле

В димитровградското село Злато поле ще се състои Първи национален фолклорен фестивал “Злато поле танцува и пее - Тракия люлее”. Фестивалът се организаира от читалище “Просвета - 1921” и ще се състои на 8 септември (неделя) в парка пред читалището. Откриването е от 9:30 часа. Фестивалът има за цел да запази и популяризира българския фолклор и традиции. В..

публикувано на 15.08.24 в 17:27

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Стара сватба показват в Чакаларово

В кирковското село Чакаларово ще се проведе втори празник на царевицата на 17 август (събота). По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица. Организаторите са подговили и богата културна програма. Ще бъде представена и традиционна сватба, каза кметът на село Чакаларово Иван Хайтов. "Това нещо се правеше есента, когато вече по къра приключи..

публикувано на 13.08.24 в 11:31