Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Дуньо Дунев: Електронна рецепта по телефона? Кому е нужно?


Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през мобилен телефон, стига съответният лекар да е инсталирал новото приложение, разработено от „Информационно обслужване“. То беше представено от ръководствата на здравното министерство и Министерството на електронното управление. Идеята е даден лекар да може да изписва електронна рецепта, когато не е пред компютър, но има мобилно устройство в себе си. 

Пациентите могат да бъдат улеснени като рецептата се сподели с тях по вайбър или по друг канал. Когато отидат в аптеката, те могат да получат бърз достъп до своите лекарства.

Тази иновация на двете министерства притесни част от лекарите, а други бяха по-скоро "за". Председателят на регионалната колегия на БЛС в Стара Загора д-р Генка Пейчева, коментира, че това ще спре аптеките да заменят лекарства.

Д-р Каролина Златева, заместник-председател на сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна, информира, че не  е провеждана анкета сред членовете на сдружението, за да се поиска мнението им. Според нея също така, тази възможност не е приложима за личните лекари.

………………………………………………………………………………….

Как стоят нещата в Кърджали? Няма брожение сред гилдията, във връзка с възможността да се изписва бяла електронна рецепта по телефон, каза д-р Стоян Петков, председател на РК на БЛС в Кърджали. Не изглежда обаче редно тя да се дава на пациент, който не е прегледан. Този метод за изписване на лекарства е по-скоро подходящ за хора с хроничните заболявания. Засега не съм чул да има проблем, допълни д-р Петков. Въпреки това д-р Петков смята, че е по-добре да има и други възможности – тоест хартиена рецепта, която не би трябвало да се зачерква. Не е за пренебрегване и че голяма част от личните лекари са застаряващи, и те ще се затруднят с приложението. "На места това изглежда невъзможно и неразумно, само този вариант би направил нещата много трудни", заключи лекарят.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Не могат да ни задължат да изписваме електронна рецепта от разстояние. Лекарят може ли да ходи навсякъде, повлякъл и цялата хартиена документация със себе си, попита риторично д-р Дуньо Дунев, който работи в труднодостъпен район в Ардинско и поясни, че без да има и амбулаторен лист, това се обезсмисля, защото подписът на пациента трябва да стои под него. За него това тази възможност е реформа на парче и по-скоро предизборен ход. Отделно лекарят трябва да попита или да види в системата, какви лекарства взима пациента, за да "няма умрели пациенти" заради взаимодействащи си лекарства.

"Парцелирана медицина, само създава затруднения. Дали е таблет, компютър, някакъв вид, от кабинета е много лесно. Но как ще стане на улицата, как ще стане на село. Лекарят откъде да знае, всеки пациент какви лекарства взима. Така че това са идеи на хора, които не работят тая медицина". 

"Защо трябва да е по телефона, това е медицина, нали? Няма да вземеш химикалката  и да му напишеш рецептата, ами дай по телефона. Каква е логиката на това. Ето, ние правим промени. Защо е нужно? 

"Какво му е улеснението на пациента, че няма да получи рецепта, написана на ръка, ами по телефона. То за пациента няма никакво обяснение, даже не може да разбере това нещо, как така няма рецепта, ама има рецепта...." При по-възрастните мисленето е такова: "Моето джипи ми се подиграва, аз една рецепта му иска, а той не дава.....", допълва д-р Дунев.

Рецепта не може да бъде дадена, докато не се даде амбулаторен лист, и пациента не се подпише под него, напомня лекарят. 

Според д-р Дунев, нововъведението трябва да бъде използвано чак когато се въведе електронното здравно досие.

Какво е нужно още в здравеопазването, за да има смисъл изписването на електронна рецепта по телефона, и защо той е толкова категоричен в мнението? По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

Увеличил се е броят на неявилите се на матура четвъртокласници

По-голям процент четвъртокласници не са се явили тази година на националното външно оценяване. В сравнение с миналата година, когато малко над 3 до 4 на сто от учениците в четвърти клас не са положили изпитите по български език и литература и математика, тази година процентът е скочил до около 5,5. Това сочат изчисленията след приключване на..

публикувано на 01.06.23 в 22:07

Здравка Евтимова: От писане не се забогатява, но човек живее 1000 години

При посещението си в Кърджали, писателката Здравка Евтимова насърчи младите хора да пишат, защото, който пише, живее поне 1000 години. По думите й от това не се забогатява, но дава пълнота в сърцето. Тя бе много развълнувана да научи, че кърджалийският режисьор и актьор Атанас Атанасов е поставил пиеса, по нейния разказ "Нора" и..

публикувано на 30.05.23 в 12:39

Два дни песните на Кичка Савова звучаха в роднотo ѝ село Сладун (снимки)

Близо 100 групи и индивидуални изпълнители взеха участие в двудневния Международен фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова” в свиленградското село Сладун. Най-много бяха участниците от Хасковска област. Не липсваха самодейци от Пловдивско, Бургаско, Ямболско и Старозагорско. Там, в Сакарския край звуча и родопската песен и каба гайда..

публикувано на 30.05.23 в 12:21
Валери Калеканов, потомствен овцевъд

Собственици на автохтонни породи очакват помощта на държавата, за да ги съхранят

Сред представящите своя продукция имаше както промишлени производители, така и ентусиасти, които приготвят традиционни храни в домашни условия само за собствена консумация. Те бяха дошли на фестивала, за да демонстрират вкуса на домашната българска храна. Такъв беше 23-годишният Георги Батуров, който раздаваше на гостите, просто за да опитат,..

публикувано на 29.05.23 в 12:08
24 май честване София

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте,  в този хубав ден, от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Това е епизодът от 21 май, неделя. Подгответе се за приятни мигове на наслада и разтуха от 4 до 6. Във втората част на предаването, Галя Стефанова разговаря с джазмузиканта Васил Петров з атова дали е елитарен все още този..

публикувано на 24.05.23 в 16:14

Танцов клуб "Опа-иха" отбеляза 15 години с концерт в Рудозем

Танцов клуб “Опа - иха” при НЧ “Христо Ботев - 2000” гр. Рудозем отбеляза с концерт своя 15-ти рожден ден. В празничния концерт участваха всички възрастови групи на клуба. Те представиха танци от почти всички фолклорни области на България. Красотата на българския танц беше подкрепена с гайдарски мелодии и песни от гайдарски състав “Дельо хайдутин”..

публикувано на 22.05.23 в 18:09

Над 50 фермери ще се включат във ФармФест Момчилград

Около 50 фермери ще участват в първия фармерски фестивал в Момчилград, който ще се проведе на 27 и 28 май в лесопарк “Момчил юнак”. Във фермерския събор ще бъдат представени животни, които се отглеждат в региона на Източните Родопи. От дребните преживни животни ще бъдат представени породите средноропска овца, родопски цигай, вакла маришка овца,..

публикувано на 18.05.23 в 11:15