Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на автохтонни породи очакват помощта на държавата, за да ги съхранят

6
Валери Калеканов, потомствен овцевъд
Снимка: Галина Стефанова

Собственици на автохтонни породи животни от Източните Родопи очакват отговор от Министерството на земеделието и храните за подпомагане на дейността им. Водена е кореспонденция със земеделското ведомство, съобщи Валери Калеканов, потомствен овцевъд, който представи свои животни на „Фармфест Момчилград 2023“ този уикенд.

Припомняме, че с предложените промени в стратегическия план субсидията за автохтонните породи животни не само е намалена спрямо предходния програмен период, но има вероятност да бъде премахната, ако броят на животните надхвърли 11 000.

Бойко Синапов представи на официалните гости изложените автохтонни породи

Обидно ми е към някои колеги, в частта господата от министерството, че България, ако навремето се е хвалела и се е гордеела с българско саламурено сирене, овче сирене и кашкавала, и агнешкото, се е гордеела благодарение на тия животни, дето са тука изложени. Обидно ми е, че държавата някак си ни пренебрегва. Макар че, каквото и да направи, тя не може да ни откаже. Ние сме толкова корави хора, родопчани, че няма кой да ни изплаши. И целта на занятието беше да покажем това, че още ни има и съществуваме. И дано да си вземат поука“, каза Калеканов. Той изрази надежда земеделският министър в новото, редовното правителство да обърне заслуженото внимание на животновъдите, отглеждащи автохтонни породи.

Около 50 стопани на местни породи домашни животни и производители на местни храни представиха продукцията си в първото издание на „Фармфест Момчилград 2023“. Организатори на събитието бяха Община Момчилград и Сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието и храните.

Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим откри феста

Кметът Илкнур Кязим изрази надежда фестивалът да стане традиционен и да подпомага популяризирането на произведената в региона продукция.

Председателят на сдружението на животновъдите Бойко Синапов припомни огромната работа, която е свършена, за да се издирят и възстановят старите местни породи.

Посетителите на събора имаха възможност да опитат планински мед, млечни и месни продукти, произведени в района.

Георги Батуров разкри столетна рецепта за домашно сирене

Сред представящите своя продукция имаше както промишлени производители, така и ентусиасти, които приготвят традиционни храни в домашни условия само за собствена консумация. Те бяха дошли на фестивала, за да демонстрират вкуса на домашната българска храна. Такъв беше 23-годишният Георги Батуров, който раздаваше на гостите, просто за да опитат, истинско домашно сирене. Младият човек разкри столетна рецепта за приготвяне на брънза сирене. Той сподели, че за да се изучи, се е наложило семейството му да се раздели с бизнеса си – отглеждането на животни, но изрази надежда, че ще има възможност да възстанови родовата си традиция.

Филип Синапов представи ръчно изработените от него шевици

Сред участниците във феста беше и авторът на Радио Кърджали Филип Синапов, който наскоро откри фолклорна къща Гърнатскине конаци, където представя стари занаяти. На щанда си беше подредил ръчно изработени от него, самия, български шевици, а баба му пък предлагаше на гостите на феста да опитат традиционни храни, сготвени от нея.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45