Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерт: Бездействието на КЗП мултиплицира нелоялните търговски практики

Габриела Руменова
Снимка: Личен архив

Експертът: Неизпълнението на информация за промоция е нелоялна търговска практика

Веригите магазини да обърнат внимание, че потребителите не се интересуват от хартиените брошури, да търсят алтернативни и повече щадящи околната среда начини за реклама на стоките си. Това препоръча в ефира на Радио Кърджали Габриела Руменова от платформата за взаимопомощ „Ние, потребителите“.

Намалявайки хартиените брошури, най-вероятно, логично е да намалеят и разходите на търговците за маркетинг, а оттам, да се надяваме, и крайните цени за потребителите, така че ето как всъщност може да се облекчи още малко джоба на потребителя, особено на фона на непрестанно нарастващите цени“, коментира още Руменова.

Обратната връзка от потребителите към веригите, че много често техните брошури въобще не достигат до адресата си, а просто правят боклук по входове на жилищни блокове и улици би подтикнало търговците да упражнят по-сериозен контрол върху разпространението им, а и в търсенето на алтернативни пътища.

Стават повече търговските вериги, които прилагат некоректната практика да разпространяват рекламни брошури и в средата на периода на кампанията да информират клиентите си, че изобщо няма да доставят някои от стоките с намалени цени или ще ги продават по-скъпо от обявеното в бюлетина, заостри вниманието Руменова.

Неспазените обещания към клиентите и посочените за това мотиви, както и подходът при съобщаването за настъпилите промени са идентични, което навежда на мисълта за копиране на практиката.

Най-често посочваните причини за разминаването в информацията в брошурата и реалната ситуация са „непредвидени обстоятелства" и „техническа грешка“.

Понякога тези вериги съобщават, че част от намалените артикули няма да бъдат доставени, като често става дума за тематични за актуални празници продукти. Когато се окаже, че цената в магазина ще е по-висока от посочената в брошурата, понякога това е в пъти. Ако пък търговецът е решил да осигури заместители на недоставените стоки, обикновено те са по-неизгодни за потребителите като съотношение цена-качество или пък са недостъпни за част от тях.

Законът за защита на потребителите задължава търговците да осигурят наличности за целия период на промоцията или алтернативни стоки с идентични цена и характеристики. Обратното е непрофесионално и недобросъвестно поведение, което представлява нелоялна търговска практика", коментира основателят на "Ние, потребителите Габриела Руменова.

В такива ситуации ние бихме могли да се обърнем към представител на търговеца и да поискаме да ни бъдат доставени тези стоки в разумен срок или пък техни аналози, които обаче са със същите характеристики и на същите цени. Това обикновено не се случва и поради това ние чрез медиите сезирахме отговорния орган Комисия за защита на потребителите, но до момента няма обратна връзка нито през медиите, нито на страницата на комисията тя да се занимава с този случай. И поради тази причина ние грижейки се за правата на потребителите и за това те да бъдат защитени, просто апелираме към тях, тръгвайки да пазаруват дадени стоки, които са видели в промоционалните брошури и установявайки, че тях ги няма в търговската зала просто да не се поддават на това да купят нещо алтернативно и да променят своето поведение или своите намерения, заради това, защото търговецът е променил пък своето обещание“, посъветва Руменова.

Тя припомни и още един прийом, който супермаркети прилагат, за да печелят от задължителното таксуване на пластмасовите кутии за храна от топлата витрина. Те поставят предварително напълнените с маслини, салати и други хранителни продукти опаковки в разположените в търговските зали хладилни шкафове, обявяват само цената на съдържанието, но не и на кутията. Информация за заплащането на кутията липсва и върху и около хладилните щандове. Руменова отбеляза, че практиката е заблуждаваща и нелоялна спрямо клиентите.

Разбираме, че това не е кой знае колко много като утежняващо бюджета на един потребител, но въпросът е практиката и колко много пари всъщност акумулират веригите абсолютно нерегламентирано, защото целта на директивата е именно да се намали употребата на пластмаса, а това няма как да се случи, когато те ни задължават да си я купуваме“, каза още Руменова.

Тя обърна внимание, че се оказва, че Комисията за защита на потребителите „не е особено чувствителна към натиск, който се упражнява към нея не само от страна на гражданите“. Габриела Руменова припомни спора, който се разрази от началото на годината за неравноправната клауза в договорите на мобилните оператори, с които те индексираха нашите абонаментни планове при вече действащи договори. Тогава имаше натиск от страна на омбудсмана много сериозен, който продължава. „Няколко писма тя изпрати, отправи запитване в икономическа комисия към Народното събрание, самите народни представители отправиха много резонни въпроси към тази институция. Беше изискано чрез министъра информация за това какви други неравноправни клаузи са установени при тяхната проверка на мобилните оператори. И така и до този момент вече повече от половин година, откакто Комисията твърди, че се занимава с темата „мобилни оператори“, ние не знаем с точност какви са нарушенията, които операторите на този пазар извършват“, категорична беше експертът.

По думите й, както потребителите са неглижирани по отношение на реалната защита на правата им, така също темата потребителска защита се оказва много удобна за популизъм от страна на политиците.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още
Веселин Хаджиев е готов да поведе поредната група туристи

Пещера Ухловица в Родопите е от най-старите в България

Казват, къде на шега, къде сериозно, че името на пещерата Ухловица до село Могилица в Родопите идва от възклицанието "уххх", с което туристите приключват изкачването си до нейния вход. До него се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м. Всъщност пещерата  Ухловица..

публикувано на 26.09.23 в 17:08

Започна ХАСКОВО ДЖАЗ 2023

Шест дни джаз-музика и над 50 гостуващи артисти в Хасково – така изглежда статистическият портрет на ХАСКОВО ДЖАЗ 2023.  В 27-годишната история на джаз феста в Хасково за пети път ще свири биг бенд. Те са ALLEGRO BIG BAND от Гърция. Това каза основателят и основен вдъхновител на ХАСКОВО ДЖАЗ Димитър Русев-Мутата.   Тази седмица от..

публикувано на 26.09.23 в 14:59
Габриела Руменова

Имат ли право учебните заведения да събират лични данни на децата?

В началото на новата учебна година на много родители ще им се наложи да подпишат декларации за съгласие за обработване на личните данни на детето им, а и техните, и да ги предоставят на училището, езикови центрове и различни школи по интереси. Когато родителите дават съгласието си, трябва да са информирани надлежно какви лични данни ще бъдат..

публикувано на 18.09.23 в 14:04

Внимавайте за опасен химикал в кутиите за храна за ученици

Родителите да внимават за наличието на опасен химикал , при закупуване на бутилки за вода и кутии за хранене на децата си за първия учебен ден. Това съветва създателят на платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова .  За тази цел върху продуктите трябва да бъде изписано на латински език 0 % В PA или 100% BPA Free .  Химикалът..

публикувано на 13.09.23 в 12:53
Рудник

Първият в Родопи подземен рудник-музей в Мадан разказва...

Само за три месеца от откриването над 2000 туристи посетиха новата атракция в Мадан – неработещият рудник "Сполука", който бе превърнат в подземен минен музей. Галериите на рудник „Сполука“ позволяват на посетителите достъп до подробна история на рудодобива в региона. Част от експонатите в подземния музей са машини, с които се е добивала руда,..

публикувано на 12.09.23 в 16:52

Безплатно обучение на програмиране и дигитални технологии започва в Кърджали

Училищна Телерик Академия - една от най-мащабните IT инициативи за ученици от 3-ти до 12-ти клас, обявява нов прием за школите си през учебната 2023/2024 година. За поредна година учениците от Кърджали ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии. Обученията ще се провеждат в рамките на учебната..

публикувано на 07.09.23 в 16:33