Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуроги пчелици изпълниха двора на Историческия музей в Кърджали

6
Двурога пчелица
Снимка: Радио Кърджали

Двуроги пчелици населиха двора на Регионалния исторически музей в Кърджали. Цяла пролет те радват посетителите и колектива на музея. И не, не жилят. Защото двурогите пчелици не са насекоми, а рядък и защитен вид дива орхидея, който е разпространен в крайните погранични райони на страната ни - като Ивайловград и Странджа, но не е характерен за Кърджали.

"Как се появиха? Нямаме обяснение. Сами си дойдоха при нас", казва уредникът в отдел "Природа" Лидия Кирилова. Преди три години се е появила първата орхидея, сега вече са трийсетина коренчета, пръснати в целия двор, който е тип "английски" - дървета и поляни. Сега вече са прецъфтели и не са толкова атрактивни, но пролетта са привличали погледите на посетителите, въпреки дребните си цветчета.

"Много интересен вид. Характерно е, че имат визията на женска пчеличка, която привлича мъжките екземпляри. Така става опрашването. Но най-интересното е, че излъчват феромони, които привличат допълнително мъжките", обясни Лидия Кирилова.

Тя припомни, че на територията на Източните Родопи се срещат около 34 вида диви орхидеи. Нашите се различават от екзотичните тропически орхидеи, които имат въздушни корени и виреят по корите на дърветата. Дивите български орхидеи растат в пръстта, по поляните и ливадите на най-южните погранични райони. "Струва ми се, че напоследък със затоплянето на климата северната граница на техния ареал на разпространение се разширява и може би това е причината те да се появят в двора на музея", коментира Лидия Кирилова.

Една голяма част от дивите орхидеи  са редки видове и са защитени от от закона за биоразнообразието. Такава е и двурогата пчелица, която се е "настанила" в двора на музея в Кърджали. А в него се срещат и други интересни видове, като тризъбестият салеп, който се е появил незнайно откъде тази година. Или като родопския силивряк, който успешно се развива, след като е пренесен от района на Дяволския мост преди години.

"От 30-на години имаме устроен ботанически кът в Музея. Той е дело още на Стефана Василева и Стела Тодорова, предишния уредник в отдел "Природа". През годините сме имали много различни редки и защитени видове в този кът, но се оказа, че не всички от тях могат да се адаптират, една част изчезват", припомни Лидия Кирилова. Така, въпреки грижите, не са оцелели пренесените провански салеп, който е критично застрашен вид и има само две-три находища в района, както и пеперудоцветен салеп. Във времето устоява и оцелява родопското лале, което е пренесено в къта от вече изчезнало находище край яз. "Студен кладенец". То също е критично застрашен вид, от който сега има регистрирано само едно находище над Асеновград. Тази година в двора на музея обаче са цъфнали две от луковичките в ботаническия кът.


Повече може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Лидия Кирилова, уредник в отдел "Природа" в РИМ-Кърджали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11