Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наетите непълнолетни също трябва да имат сключен договор, зачита им се и трудов стаж

| Интервю
Териториална дирекция "Инспекция по труда", Смолян

Непълнолетните, които работят също трябва да имат сключен трудов договор, освен специалното разрешение, което им се издава от компетентния орган. Това напомни директорът на териториалната дирекция "Инспекция по труда" в Смолян инж. Емилия Даракчиева. От институцията отчитат засилен интерес на ненавършили 18 години да полагат труд, особено по време на лятната ваканция.

Един сигнал, подаден от работещи, за извършване на проверка при високи температури в дирекцията за изминалия месец. Извършена е проверка. Дадени са задължителни предписания. След изтичане на срока ще бъде извършен повторен контрол за изпълнението, съобщи инж. Даракчиева.

В повечето случаи установените нарушения са свързани с липса на измервания, на установяване на данни, от които да е видно, че работодателят е осигурил оптимален микроклимат на работното място, уточни още тя.

Най-много случаи на работещи без трудови договори има в строителството, сочат данните. От началото на годината са засечени 39 души в такова нарушение. Освен в строителството, други икономически дейности, в които инспекторите констатират подобни нередности, са производството на дървен материал и ресторантьорството.

Използвам повода да напомня на всички работници и служители, че писменият трудов договор, който е регистриран в Националната агенция за приходите защитава в пълна степен техните трудови и осигурителни права. В случай, че бъдат осигурявани върху по-нисък от реалния доход или върху по-малко часове от реално полаганите, да им напомня, че по този начин това рефлектира и те ще получават по-ниски обезщетения в периодите, в които останат без работа. Разбира се, има и риск изобщо да нямат правото на обезщетение, а в бъдеще и на пенсия, заради недостиг на осигурителен стаж. Затова е хубаво всеки един, който постъпи на работа, да изиска екземпляр от трудовия си договор, както и справка, от която да е видно, че неговият договор е регистриран в НАП. Защото много често при нас постъпват сигнали за работа без трудов договор, но лицето ни сигнализира едва когато вече е престанало да работи“, каза инж. Даракчиева.

Ненавършилите 18 години, които работят също трябва да имат сключен трудов договор. „Особеното по отношение на непълнолетните лица е, че преди да сключат трудов договор, работодателите им трябва да имат разрешение за тяхното наемане на работа“, уточни директорът.

От началото на годината дирекцията е издала 160 разрешения за работа на лица, ненавършили 18 години. „Искам обаче да обърна внимание, че законът предвижда закрилни норми за работата на лица под 18 годишна възраст – засилени проверки по отношение на труда, който те полагат. Проверява се дали непълнолетното лице има разрешение за работа, сключен ли е, регистриран ли е неговия трудов договор в НАП, както и спазването на закрилните норми за тях – установен намален работен ден. Работното време на работниците и служителите, ненавършили 18 години е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. За тях е установена забрана за полагане на нощен труд. Тук специфичното е, че при лицата от 16 до 18-годишна възраст нощен е трудът от 22 до 6 часа сутринта, но за лицата, ненавършили 16 години, нощен е трудът от 20 до 6 часа сутринта. За непълнолетните лица е предвиден и установен основен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни, включително и за календарната година, през която навършват 18 години“, съобщи директорът. Времето, в което непълнолетните работят и имат сключен трудов договор им се зачита за трудов стаж.

От началото на годината Инспекцията е установила четирима ненавършили 18 години да работят без необходимото разрешение. Случаите са от питейно заведение, от дърводелски цех и от строителен обект. За тях е уведомена Районна прокуратура Златоград, тъй като „полагането на труд без разрешение от Инспекцията по труда от непълнолетните се счита за престъпление“, поясни инж. Даракчиева.

В дирекцията са постъпили 115 уведомления за действителното започване на работа на граждани на трети страни, т.е. извън Европейския съюз, съгласно разпоредба на Закона за трудовата миграция и трудова мобилност. Най-много са наетите от Украйна, от Узбекистан, от Молдова. Установени са 5 случая на наемане на чужденци и граждани на трети страни без съответното разрешение или регистрация в Агенцията по заетостта, в това число един случай на чужденец, на който не е декларирана заетостта пред Бюрото по труда, допълни директорът.

Най-често подаваните сигнали в Инспекцията са свързани с неизплатени заплати. „От началото на годината до момента в 17 предприятия в областта сме констатирали забавено изплащане на дължими възнаграждения. След предприети от наша страна действия, са изплатени част от дължимите месечни заплати и обезщетения, като Инспекцията по труда реагира приоритетно в рамките на своите правомощия при всеки подаден сигнал за неизплатени възнаграждения, обезщетения. За неизплатени дължими трудови възнаграждения, обезщетения са съставени общо 69 акта за установено административно нарушение, като за съжаление, голяма част от тях, а именно 67, са за неизпълнени предписания, дадени за заплащането на забавени заплати на работещите“, съобщи още директорът на Инспекцията по труда в Смолян инж. Емилия Даракчиева.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31