Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат: Държавата губи милиони ежегодно, заради незаконно стопанисване на пещерите й

| Интервю
адв. Радост Караиванова
Снимка: Личен архив

Пещерите в България се стопанисват незаконно, в грубо нарушение на закона, вече 30 години. За това алармира в ефира на Радио Кърджали адв. Радост Караиванова, председател на сдружение „Здраве“, с. Триград, област Смолян.

"Пещерите в България са публична държавна собственост и съответно, съгласно Закона за държавната собственост приходите от тях представляват частна собственост на държавата. Те трябва да влизат в бюджета на държавата или на общините, на чиято територия се намират, като трябва да се влагат в дейности за развитие на туризма, спорта, инфраструктура и други дейности с местно значение". Това обясни за Радио Кърджали адв. Караиванова. „Но, всъщност, нито една стотинка, от близо 30 години насам, не влиза нито в държавата, нито в общините, нито в населените места, в района на който се намират тези пещери, имам предвид от приходите на тези пещери, а те са доста големи, доста сериозни“, категорична беше Караиванова. По неофициални данни, реализираните приходи само от Дяволското гърло и Ягодинската пещера са от порядъка на 800 хил. до около 1 млн. лв., сочат изчисленията на неправителствени организации.

Най-нелепото е, че всичко това се случва от години наред и то заради бездействието на държавата, коментира юристът.

Юридически тези приходи отиват в Български туристически съюз, сдружение, в което държавата няма никакво участие. По думите на Караиванова от БТС пък „подаряват приходите на свои членове“, като са им ги преотдали за стопанисване.

От 1964 година с разпореждане на Министерския съвет всички български пещери са предоставени на БТС за стопанисване. Тогавашният законът е позволявал това. Но през 1996 г. с приемането на сега действащия Закон за държавната собственост, редът за управление на държавни имоти е променен.

В компетенциите на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е да изпълни разпоредбите на сегашния закон.

От трите сдружения  - „Здраве“, „Бъдеще за Триград“ и  „Био Б еко“ от Борино са сезирали редица държавни институции, в чиито компетенции е решаването на проблема. Все още няма отговор с конкретни мерки, които ще бъдат предприети, въпреки изразеното съгласие, че проблемът реално съществува. От трите неправителствени организации са категорични, че ако се наложи, ще се обърнат към съда, за да бъде прекратена порочната практика.

Всички подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19