Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат: Държавата губи милиони ежегодно, заради незаконно стопанисване на пещерите й

| Интервю
адв. Радост Караиванова
Снимка: Личен архив

Пещерите в България се стопанисват незаконно, в грубо нарушение на закона, вече 30 години. За това алармира в ефира на Радио Кърджали адв. Радост Караиванова, председател на сдружение „Здраве“, с. Триград, област Смолян.

"Пещерите в България са публична държавна собственост и съответно, съгласно Закона за държавната собственост приходите от тях представляват частна собственост на държавата. Те трябва да влизат в бюджета на държавата или на общините, на чиято територия се намират, като трябва да се влагат в дейности за развитие на туризма, спорта, инфраструктура и други дейности с местно значение". Това обясни за Радио Кърджали адв. Караиванова. „Но, всъщност, нито една стотинка, от близо 30 години насам, не влиза нито в държавата, нито в общините, нито в населените места, в района на който се намират тези пещери, имам предвид от приходите на тези пещери, а те са доста големи, доста сериозни“, категорична беше Караиванова. По неофициални данни, реализираните приходи само от Дяволското гърло и Ягодинската пещера са от порядъка на 800 хил. до около 1 млн. лв., сочат изчисленията на неправителствени организации.

Най-нелепото е, че всичко това се случва от години наред и то заради бездействието на държавата, коментира юристът.

Юридически тези приходи отиват в Български туристически съюз, сдружение, в което държавата няма никакво участие. По думите на Караиванова от БТС пък „подаряват приходите на свои членове“, като са им ги преотдали за стопанисване.

От 1964 година с разпореждане на Министерския съвет всички български пещери са предоставени на БТС за стопанисване. Тогавашният законът е позволявал това. Но през 1996 г. с приемането на сега действащия Закон за държавната собственост, редът за управление на държавни имоти е променен.

В компетенциите на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е да изпълни разпоредбите на сегашния закон.

От трите сдружения  - „Здраве“, „Бъдеще за Триград“ и  „Био Б еко“ от Борино са сезирали редица държавни институции, в чиито компетенции е решаването на проблема. Все още няма отговор с конкретни мерки, които ще бъдат предприети, въпреки изразеното съгласие, че проблемът реално съществува. От трите неправителствени организации са категорични, че ако се наложи, ще се обърнат към съда, за да бъде прекратена порочната практика.

Всички подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Вчера и днес Златоград е домакин на първата по рода си изложба в родопския град - произведения на изкуството от захар. За това събитие ни разказва Галина Стефанова , която разговаря с Мариела Велева от Тополовград, която участва в конкурса "Златоградски захарни етюди". След това отново се връщаме към интервюто с певицата Златина..

публикувано на 23.06.24 в 13:44

Радослав Милев: Задълженията на община Кърджали са около 100 млн. лева

На 19 юни в Бизнес инкубатора бе проведено публично обсъждане на плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2024-2026 г. За целия период на оздравителната процедура, очакваният фискален ефект възлиза на приблизително 5 000 000 лева. Освен оптимизиране на местните приходи и събираемостта им, ще бъде затегната бюджетната..

публикувано на 21.06.24 в 13:46
Милан Миланов

Милан Миланов: На България е нужна обединена левица

"Има такъв народ" си вдигат цената в първия ден на 50-то народно събрание. Тази хипотеза изказа в ефира на Радио Кърджали Милан Миланов, общественик и политик. „ Както се очаква, към очерталата се коалиция от победителите в изборите ГЕРБ-СДС и ДПС да се включи и ИТН, но това може да стане на по-късен етап, защото, според мен, ИТН просто си..

публикувано на 20.06.24 в 18:19