Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатно обучение на програмиране и дигитални технологии започва в Кърджали

Снимка: Училищна Телерик Академия

Училищна Телерик Академия - една от най-мащабните IT инициативи за ученици от 3-ти до 12-ти клас, обявява нов прием за школите си през учебната 2023/2024 година.

За поредна година учениците от Кърджали ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии. Обученията ще се провеждат в рамките на учебната година и ще са с продължителност 72 часа. Програмата в гр. Кърджали се реализира в сътрудничество със СУ „Отец Паисий“. Това съобщи за Радио Кърджали Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

"Нашата основна цел с програмите, които реализираме е да надграждаме и допълваме образователната система, така че учениците да имат още по-високи дигитални умения и да бъдат подготвени за професиите на бъдещето." Каза Петър Шарков за обучението, което инициира академията.

Всеки ученик, който желае, ще има възможност да стане част от тази инициатива, дори и без предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва попълване на форма за кандидатстване, както и приемен тест, който трябва да бъде решен до 5-ти октомври, а до 20-ти октомври кандидатите ще получат информация дали са приети. 

Инициативата се реализира от 2011 година в Кърджали и близо 450 деца са се обучавали на дигитални умения. Тази година обаче за първи път се открива програма по разработка на игри за учениците от 5-ти до 7-ми клас.

"Програмата - Разработка на игри е много подходяща за децата, тъй като ги въвежда в света на програмирането през тема, която им е интересна. Учат се да създават компютърни игри, като по този начин ги превръщаме от консуматори на технологии в техни създатели и всъщност хубавото е, че те виждат резултата след всяка среща, напредват постоянно, т.е. те успяват да изградят нещо, което да видят как работи реално в интернет." Каза Петър Шарков и допълни, че програмирането развива още и аналитичното мислене, помага по-лесно да се разрешават проблеми, а самите игри развиват стратегическото мислене и креативност. 

Какво се случва с учениците, преминали през школата на академията и какви перспективи в бъдеще им предлага обучението, чуйте в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Мартина Дякова
Вижте още

Мария Лалева: Който обича морето, се среща с него през зимата

Популярната писателка на “Живот в скалите” и Пасиансът на архангелите Мария Лалева очарова кърджалийци с философските си, но и човешки интерпретации на вечните теми - за смирението, за това че животът не е съревнование, за греха и сянката в човешката душа, които са само част от земния ни път, а не точка. Тя разказа пред пълната стихнала..

публикувано на 10.12.23 в 14:02

ДАРА: Да се пазим, докато се обичаме

Щуро настроение и фен дискотека създаде с краткия си, но енергичен концерт певицата ДАРА, която пя за Световния ден за борба срещу СПИН. ДАРА се раздаде за малките си почитатели, въпреки че беше болна и затова танцуваше с дълъг шлифер.  А призивът й -  да се обичаме разумно и да се пазим взаимно. Изпълнителката започна представянето си с..

публикувано на 07.12.23 в 16:35

Избират Спортист на годината за Кърджали на 18 декември

14 спортисти от Кърджали са номинирани за Спортист на годината. Церемонията по отличаването ще се проведе на 18 декември от 17:30 ч в Дом на културата. Чуйте още подробности от зам.-кмета Веселина Тихомирова. Веселина Тихомирова "За 2023 година 14 спортисти са номинирани в надпреварата за Спортист на годината в две категории - това са юноши и..

публикувано на 07.12.23 в 14:09

Божидара Ангелова подпомага с книга талантливи деца в неравностойно положение

Наскоро, в София бе представена Книгата за деца „ Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти“  на кърджалийската детска писателка и поет Божидара Ангелова.  Изданието ще се разпространява , за да набира  финансови средства з а деца, които са в неравностойно положение, а инициативата подпомага Операция "Плюшено мече" . П о този..

публикувано на 05.12.23 в 14:41

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ви срещам с новата книга на Божидара Ангелова, която се издава благотворително, в помощ на деца -  „Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти”. Следва рецепта за пълен шаран на празнуващата рожден ден на Никулден наша задгранична приятелка Петя Аргирова. Очакват Ви и други изненади, само..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Приоритет в програмата и на новия кмет на Рудозем е туризма

Община Рудозем запазва посоката си на развитие в туризма и като балнеоложки център след, категоричен е новият кмет на родопската община инж. Недко Кулевски. Преди това Кулевски е бил три мандата заместник - кмет на Рудозем с ресор строителство и благоустройство. Амбицията на новия кмет и екипа му е да създадат предпоставки за  икономическо развитие..

публикувано на 04.12.23 в 14:17

Чителището в село Пчеларово отбеляза с концерт обновената си сграда

Народно читалище “Иван Буюклиев” село Пчеларово отбеляза с концерт ремонтираната сграда на културната институция. С дарителски средства са ремонтирани покривът и концертна зала в читалището. Председателят Ваня Михалева съобщи за Радио Кърджали:  "Сградата е реновирана през 2020  година, но от тогава освен  ремонт на покрива и някои  ремонти, които..

публикувано на 02.12.23 в 14:32