Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Павлова: Чакаме указания за медицинските електронни бележки


Електронната медицинска бележка ще се издава след като личния лекар предаде информацията за здравния статус на ученика до електронния дневник на съответното училище, като процесът е напълно автоматизиран. Според здравното и образователното министерства, целите на нововъведението са не само да се ускори електронизацията в здравеопазването, но и да се намалят фалшивите бележки.

Според здравния министър, професор Галин Цоков през миналата учебна година над 270 хил. ученици са отсъствали от училище по уважителни причини, а средният брой отсъствия на един ученик е 50. 

Това не е никак малък брой отсъствия. Според директора на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ Даниела Павлова: "Би могло да намали административната тежест и действително да се проследяват дали са фалшиви или не, и за класните ръководители, и за ръководството и по-лесно според мен ще стане самата проверка. Но да видим системата като тръгне, дали ще бъде действително така, такива, каквито са и нашите очаквания".

Имат ли указания учителите. "Нямаме нищо, днес /вчера бел. ред./ имахме съвещение от РУО, но не беше засегната тази тематика. Надяваме се в най-скоро време нещата да се случат, и да видим как ще процедираме, защото ние работим с електронните дневници, може би с електронните бележки при тях ще бъде по-лесно, но стига личните лекари и при тях нещата да са синхронизирани. По думите на Павлова в момента учителите работят с платформата shkolo. Те са очакване да научат как се работи с новия софтуер.

По думите на Павлова децата отсъстват доста, но това се дължи и на вълните от КОВИД-19. Според нея няма постоянно злоупотребяващи ученици с фалшиви бележки. Децата са амбициозни, още от 8 клас започват сериозна подготовка.  

Директорът на Езиковата гимназия в Кърджали Даниела Павлова коментира и как върви подготовката за първия учебен ден: 



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39