Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниела Павлова: Чакаме указания за медицинските електронни бележки


Електронната медицинска бележка ще се издава след като личния лекар предаде информацията за здравния статус на ученика до електронния дневник на съответното училище, като процесът е напълно автоматизиран. Според здравното и образователното министерства, целите на нововъведението са не само да се ускори електронизацията в здравеопазването, но и да се намалят фалшивите бележки.

Според здравния министър, професор Галин Цоков през миналата учебна година над 270 хил. ученици са отсъствали от училище по уважителни причини, а средният брой отсъствия на един ученик е 50. 

Това не е никак малък брой отсъствия. Според директора на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ Даниела Павлова: "Би могло да намали административната тежест и действително да се проследяват дали са фалшиви или не, и за класните ръководители, и за ръководството и по-лесно според мен ще стане самата проверка. Но да видим системата като тръгне, дали ще бъде действително така, такива, каквито са и нашите очаквания".

Имат ли указания учителите. "Нямаме нищо, днес /вчера бел. ред./ имахме съвещение от РУО, но не беше засегната тази тематика. Надяваме се в най-скоро време нещата да се случат, и да видим как ще процедираме, защото ние работим с електронните дневници, може би с електронните бележки при тях ще бъде по-лесно, но стига личните лекари и при тях нещата да са синхронизирани. По думите на Павлова в момента учителите работят с платформата shkolo. Те са очакване да научат как се работи с новия софтуер.

По думите на Павлова децата отсъстват доста, но това се дължи и на вълните от КОВИД-19. Според нея няма постоянно злоупотребяващи ученици с фалшиви бележки. Децата са амбициозни, още от 8 клас започват сериозна подготовка.  

Директорът на Езиковата гимназия в Кърджали Даниела Павлова коментира и как върви подготовката за първия учебен ден: По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

Мария Лалева: Който обича морето, се среща с него през зимата

Популярната писателка на “Живот в скалите” и Пасиансът на архангелите Мария Лалева очарова кърджалийци с философските си, но и човешки интерпретации на вечните теми - за смирението, за това че животът не е съревнование, за греха и сянката в човешката душа, които са само част от земния ни път, а не точка. Тя разказа пред пълната стихнала..

публикувано на 10.12.23 в 14:02

ДАРА: Да се пазим, докато се обичаме

Щуро настроение и фен дискотека създаде с краткия си, но енергичен концерт певицата ДАРА, която пя за Световния ден за борба срещу СПИН. ДАРА се раздаде за малките си почитатели, въпреки че беше болна и затова танцуваше с дълъг шлифер.  А призивът й -  да се обичаме разумно и да се пазим взаимно. Изпълнителката започна представянето си с..

публикувано на 07.12.23 в 16:35

Избират Спортист на годината за Кърджали на 18 декември

14 спортисти от Кърджали са номинирани за Спортист на годината. Церемонията по отличаването ще се проведе на 18 декември от 17:30 ч в Дом на културата. Чуйте още подробности от зам.-кмета Веселина Тихомирова. Веселина Тихомирова "За 2023 година 14 спортисти са номинирани в надпреварата за Спортист на годината в две категории - това са юноши и..

публикувано на 07.12.23 в 14:09

Божидара Ангелова подпомага с книга талантливи деца в неравностойно положение

Наскоро, в София бе представена Книгата за деца „ Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти“  на кърджалийската детска писателка и поет Божидара Ангелова.  Изданието ще се разпространява , за да набира  финансови средства з а деца, които са в неравностойно положение, а инициативата подпомага Операция "Плюшено мече" . П о този..

публикувано на 05.12.23 в 14:41

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ви срещам с новата книга на Божидара Ангелова, която се издава благотворително, в помощ на деца -  „Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти”. Следва рецепта за пълен шаран на празнуващата рожден ден на Никулден наша задгранична приятелка Петя Аргирова. Очакват Ви и други изненади, само..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Приоритет в програмата и на новия кмет на Рудозем е туризма

Община Рудозем запазва посоката си на развитие в туризма и като балнеоложки център след, категоричен е новият кмет на родопската община инж. Недко Кулевски. Преди това Кулевски е бил три мандата заместник - кмет на Рудозем с ресор строителство и благоустройство. Амбицията на новия кмет и екипа му е да създадат предпоставки за  икономическо развитие..

публикувано на 04.12.23 в 14:17

Чителището в село Пчеларово отбеляза с концерт обновената си сграда

Народно читалище “Иван Буюклиев” село Пчеларово отбеляза с концерт ремонтираната сграда на културната институция. С дарителски средства са ремонтирани покривът и концертна зала в читалището. Председателят Ваня Михалева съобщи за Радио Кърджали:  "Сградата е реновирана през 2020  година, но от тогава освен  ремонт на покрива и някои  ремонти, които..

публикувано на 02.12.23 в 14:32