Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се новите "Училища за пример" от област Кърджали

| Интервю
2
Павлина Радославова
Снимка: Личен архив

До началото на декември общинските и държавни училища могат да кандидатстват за участие в единствената двугодишна програма за цялостно училищно развитие на фондация „Заедно в час“. Това съобщи за Радио Кърджали Павлина Радославова, член на екипа.

Всички общински и държавни училища в област Кърджали вече могат да кандидатстват за петия випуск на програма “Училища за пример”. Тя е единствена по рода си в България, началото й е поставено през 2020 година, а целта е професионално развитие на цели училищни екипи.

Програмата е фокусирана върху това да подкрепя школските колективи да направят такава трансформация в своето училище, за да могат да предложат качествено образование на всички свои ученици. „Това се случва през два основни курса, които подкрепят от една страна лидерския екип – директор, заместник-директор, други водещи лидери в екипа, формални или неформални, и от друга страна да подкрепи педагогическия екип с нови практики, с нов поглед върху преподаването, така че да бъде по-мотивиращо и ангажиращо за учениците, но също така и за самите учители“, обясни Радославова.

В рамките на двугодишното участие в програмата, училищните екипи преминават през различни обучения с подкрепата на ментори, специалисти в сферата на образованието. Почти няма лекционен формат, а фокусът е върху „преживелищното учене“, допълни тя.

Друго нещо, през което преминават училищата е още възможности за учене през опита на други училища. Това е нещо друго, което изтъкват участниците, че е много добро, че Програмата е огледало на това да видиш какво правят другите, да си вземеш идеи, да си вземеш дори нови партньори, защото имаме такива примери и училища, които са намерили партньор и продължават отвъд програмата да работят. Да видят другите, със сходни предизвикателства, как се справят с тях. И това е много ценно“,  подчерта Радославова.

Програмата е безплатна за училищата и обученията, които са включени в нея носят квалификационни кредити, защото са регистрирани към Министерството на образованието и науката.

Близо 50 са школата, които вече са преминали през Програмата. В момента се обучават още поне толкова. От следващата година нови 40 ще се включат с подбор след кандидатстване. До момента няма училища от област Кърджали, но съм сигурна, че в следващия випуск ще има, убедена е Павлина Радославова.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39