Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключително успешна 2023 г. изпраща отборът ни по тенис на маса

Бейхан Емин: Най-важното в спорта е вярата в себе си

Двете първи ракети Цветелина Георгиева и Сиделя Мутлу уверено стоят в европейския елит

5
Бейхан Емин и Цветелина Георгиева - гости в студиото на Радио Кърджали
Снимка: Галина Стефанова

Една от най-успешните си години изпращат състезателите на Спартен клуб „Юнак“ по тенис на маса от Ардино. Отминаващата 2023 г. беше много добра и за националния ни отбор в този спорт, като кадетките постигнаха исторически успех, нареждайки се сред първите осем в Европа. Удовлетворението от постиженията сподели в ефира на Радио Кърджали треньорът и на двата тима Бейхан Емин.

Както знаете, при нас конкуренцията е доста голяма. Преборихме се с доста именити състави, но успяхме да спечелим срещу силния отбор на Испания. На четвъртфинала имахме малшанс да срещнем полякините, които няколко пъти мисля, че са ставали европейски шампионки“, разказа наставникът. „Това седмо място за нас е наистина много, много добър резултат, като тази година се надяваме и ще работим усилено, за да спечели медал от това Европейско първенство, което предстои“, изрази увереност той.

Освен Цветелина Георгиева и Сиделя Мутлу, две от знаковите имена в женския ни тенис на маса, сериозен принос за победния мач над Испания имаше и Виктория Персова, посочи треньорът.

Бейхан Емин не скри, че големите успехи не идват даром, но затова са и толкова ценни. Той повдигна и завесата на треньорската тайна за това как се откриват и градят талантите в спорта. „Това изисква време. Изисква детето да мине през много препятствия и състезания, защото може да има правилна техника, да се развива много добре, да изглежда, че има всички качества да стане шампион, но много е важна и психологическата нагласа и подготовка на самото дете в нашия спорт. Ако не е борбено и е плашливо, може да има страхотна техника, но да не успее да се реализира в състезателна среда“, обясни наставникът.

С две от най-именитите му състезателки Цветелина Георгиева и Сиделя Мутлу са екип от самото начало. Те са първите му възпитанички и го учат на това как да е успешен треньор. Той пък ги надъхва от ден първи, че ги очаква звездно бъдеще в спорта и че трябва да се борят за това.

Цвети Георгиева

И ето, това се случи, въпреки че ние гледахме на тези думи на треньора с насмешка, усмихва се Цветелина Георгиева. Тя се занимава с този спорт от 9-годишна възраст.  Подчертава, че „спортът дава здраве, дават дисциплина, учи на екипна работа, особено в нашия спорт. Той е отборен. Също така дава много психологически предимства. Много, много предимства“.

Покрай спорта се е научила от много малка да разпределя времето си така, че да ѝ стига както за тренировки, така и за подготовка на уроците. Тази година Цвети е абитуриентка и се подготвя да кандидатства, за да учи софтуерно инженерство. Играе и във висшата лига в Гърция.


Сиделя Мутлу

За другото звездно име в СК „Юнак“ Сиделя Мутлу спортът е хоби. Признва също, че не ѝ е лесно с времето, за да е достатъчно и за тенис, и за училище, но се справя. Пътят, който си е начертала е да следва медицина след две години, когато ѝ предстои да завърши. Категорична е обаче, че няма да се откаже от спорта не само защото ѝ дава много, но и в памет на баща си, който пръв я е завел в залата и ѝ с когото е направила първите успешни стъпки.  

Отскоро СК „Юнак“ има ново попълнение. Това е Калина Христова, на която също се възлагат големи надежди.

Изключително натоварена е програмата на отбора. „Веднага след Нова година,  на 14-ти, специално с Цвети и Сиделя заминаваме на Световна купа в Анталия. След като се върнем, след два-три дни, веднага заминаваме за Европейското първенство до 21 години в Македония, след което мисля, че имаме февруари месец, пак Световна купа в Тунис. Общо взето програмата ни е доста натоварена. След което вече започват републиканските първенства, вътрешните първенства, висша лига, индивидуалните първенства за различните възрастови групи и така до средата на август почти всяка седмица ще сме някъде, на някакво състезание. Просто програмата ни е доста натоварена“, каза Бейхан Емин.

Той подчерта голямата заслуга на общиското ръководство, с чиято подкрепа се ползва отборът. „Главният спонсор на клуба е общината, в лицето на кмета господин Шабан. Миналата седмица имахме среща с него. Той с радост прие новината, че имаме нов състезател в отбора и увери, че ще помага с каквото може. Догодина ще разполагаме с по-висок бюджет, с повече средства, защото наистина имаме нужда от такива, тъй като почти всяка седмица сме на състезание“, допълни треньорът.

Големи са жертвите, които изисква и се налага да дават на спорта призна Цвети, но и тя като Сиделя винаги, зад всеки минус търси и намира плюс.

 

Най-трудните срещи се помнят дълго, но и дават най-добрите уроци. Такъв е бил тази година на Европейското мачът ѝ с непозната състезателка от Литва, която проявила изключително нестандартен стил. Нашата тенисистка вече се била отчаяла, но треньорът непрекъснато ѝ повтарял, след всеки изгубен сет, че ще обърне мача и категорично ще вземе тази победа. В един момент даже аз се бях отчаял, но ѝ повтарях, че ще победи, включва се в емоционалния разказ и Бейхан. Така докато наистина Цвети измъква с 3 точки победата от съперничката си, въпреки че е водила през цялото време убедително в мача. „Аз получих 5 мини инфаркта“, шегува се сега вече наставникът, но е категоричен, че „най-важното в спорта е вярата в себе си“.

Целият разговор е в прикачените звукови файлове.

Статистика:

***

  • 2023 година за Цветелина Георгиева
  • МО до 19 години - шампионка (2022/2023)
  • ДИП до 19 години - шампионка (лично)
  • ДИП до 19 години - шампионка (двойки)
  • ДИП до 21 години - шампионка (лично)
  • ДИП до 21 години - шампионка (двойки)
  • ДИП до 21 години - вицешампионка (см. двойки)
  • ДИП - ЖЕНИ - вицешампионка (лично)
  • ДИП - ЖЕНИ -трето място (двойки)
  • Балканско до 19 години - вицешампионка (см.двойки)
  • Балканско до 19 години - вицешампионка (двойки)
  • Балканско до 19 години - трето място (лично)
  • Европейско до 19 години - седмо място (отборно)

***

  • 2023 година за Сиделя Мутлу
  • МО до 19 години - шампионка (2023/2024)
  • МО до 19 години - второ място (2022/2023)
  • ДИП до 19 години - вицешампионка (лично)
  • ДИП до 19 години - шампионка (двойки)
  • ДИП до 19 години - шампионка (см. двойки)
  • ДИП до 21 години - шампионка (двойки)
  • ДИП до 21 години - шампионка ( см. двойки)
  • ДИП - ЖЕНИ - трето място (двойки)
  • Балканско до 19 години - вицешампионка (двойки)
  • Европейско до 19 години - седмо място (отборно)

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43