Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха кърджалийския учител Нурай Садулов с орден на Наполеон

| Репортаж
5
Н. Пр. Жоел Мейер връчи високото отличие на Нурай Садулов
Снимка: Галина Стефанова

Третия по ранг орден във Франция – Орден на академичните палми, получи учителят от кърджалийската езикова гимназия “Христо Ботев” Нурай Садулов. Високото държавно отличие му бе връчено лично от френския посланик в България Н.Пр. Жоел Мейер на специална церемония в Езиковата по молба на отличения, който е възпитаник на училището.

Орденът на академичните палми е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно – и личности, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език, сочи информация в интернет.

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Отличието има три степени: рицар, офицер, командор. Нашият съгражданин получи степен „Рицар“.

Носителите му членуват в създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на Ордена на Академичните палми. Тази институция е под почетния патронаж на президента на Република Франция, на Министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион. Тя има над 30 000 членове, сред които и много чужденци от 75 страни. Носители на ордена „Академични палми“ са и стотина българи, сред които вече вече и кърджалийският учителя Нурай Садулов.

По отколешна българска традиция посланикът беше посрещнат с хляб и сол

Посланик Жоел Майер и придружаващата го делегация –директорът на Френския културен институт у нас Люк Леви и културното аташе Клодия Калво, бяха посрещнати от почетен шпалир от гвардейци в Езиковата и разбира се, по стар български обичай, с хляб и сол.

В словото си посланик Майер представи накратко професионалния път на Нурай Садулов, посочи високите постижения на учениците му на различни национални и международни състезания. Посланикът подчерта, че кърджалийският учител приема професията си като мисия и му благодари за усилията и постоянството да популяризира френския език и култура.

От своя страна награденият Нурай Садулов изказа своята благодарност към френската държава за високата оценка. „Бих искал преди всичко да изразя дълбоката си признателност към Френския институт в София и френското посолство, които ме определиха като достоен за това престижно отличие. За мен е голяма чест да го получа във Ваше присъствие днес и тук в тази гимназия, където бях ученик и научих френски език преди около 35 години и където преподавам вече от 20 години“, каза в отличеният кърджалийски преподавател.


Той изказа своите благодарности на хората, които са го съпътствали до достигането на високото отличие. „Това, което е разочароващо днес е, че вече нямаме френска паралелка, френски език, благодарение на който гимназията стана езикова. За съжаление някои решения на Министерство на образованието ни създадоха много проблеми. И тъй като френският е жив и дори много жив език, ние се надяваме и ще направи всичко възможно от следващата учебна година отново да се предлага в гимназия „Христо Ботев“. Изключително съм благодарен на негово превъзходителство посланика на Франция и на ръководителите на Френския институт и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, че пътуваха специално в това зимно време от София до Кърджали. Това е доказателство за тяхната подкрепа, загриженост и ангажираност към преподаването на френски език в нашия регион. Това е добра възможност да призовем Министерството на образованието и местните и национални институции да дадат своя принос за възстановяването на френския език в нашата гимназия. Оставам оптимист и съм сигурен, че ще успеем да осигурим условията за истинско езиково многообразие“, апелира Садулов.

На церемонията присъстваха областният управител Никола Чанев, заместник-кметът на община Кърджали Даниел Делчев, началникът на Регионалното управление по образованието в Кърджали Ангелина Костова, директорът на Гимназията Даниела Павлова, колеги и приятели на отличения.

И

Нурай Садулов, е роден и израснал в Ардино, затова постижението му беше оценено високо и от родното му място. Той получи поздравителен адрес от името на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан. Поднесе го видният ардински общественик Селяхидин Карабашев.

В типичен свой стил, емоционално, той каза, че името Нурай на родния му език означава „лунна светлина“, но Нурай днес доказва, че винаги свети със собствена светлина. Той е доказателство за това, че може да си тук и да си на европейско ниво“. Карабашев направи препратка към миналия век и припомни името на друг виден ардинец, съименик на Садулов, проф. Ахмед Садулов, който е завършил престижното учебно заведение в Париж – Сорбоната.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39