Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ПГ на ДПС се извини и пое личен ангажимент партията „да се върне“ при избирателите си

Делян Пеевски: ДПС ще бъде гарант 1984 г. никога да не се повтори

7
Ерол Мюмюн, Делян Пеевски, Хасан Азис и още хиляди се поклониха пред паметта на жертвите
Снимка: Мехмед Реджеб

ДПС ще бъде гарант в България никога повече да не се върне тоталитарния режим и да се повторят събитията от 1984 година. Това заяви председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на хиляден митинг край кирковското село Могиляне, където бяха отбелязани 39 години от протестите на българските турци срещу смяната на имената им. Пеевски се извини за нарушената връзка между партията и избирателите в последните 10 години и пое ангажимента да поправи това.

Възпоменателният митинг се състоя край паметника на 17-месечната Тюркян, загинала по време на протестите срещу така наречения „възродителен процес“. 

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман произнесе приветствена реч


В началото на приветственото си слово кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман описа накратко събитията от 26 декември 1984 г.

„Тази дата остана завинаги паметна в историята на община Кирково. Точно преди 39 години в мразовития декември на този площад в село Могиляне, пълен както днес стотици хиляди хора е царял милиционерски произвол и насилие, чували се изстрели и се е проляла кръв. Тук срещу местните хора, дошли на мирен протест от селата Каялоба,Горски Извор, Китна,Пресека и Добромирци с единствена цел – да защитят своите имена, личните си човешки права, като правото на самоопределяне и свободата на вероизповеданието, е извършен един насилствен нечовешки акт от тогавашния комунистически режим, акт на етническа и културна асимилация с много висока цена“, каза кметът.По думите му този паметник, издигнат през 1990 година, първият такъв в България след падането на комунистическия режим, днес е символ на саможертва и признателност. Шинаси Сюлейман посочи, че събитията от декември 1984 година са урок за настоящите и бъдещите поколения, „защото ни научиха на етническа толерантност и единство. ... Тези събития ни обединяват, правят ни по силни, по сплотени и по добри хора.

Той изрази благодарност от името на всички кметове на общини от Движението за права и свободи на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски „за мощната, морална подкрепа, за куража, за увереността, с която зарежда всички нас. ... Благодарим от Ваше име и на почетния председател д-р Ахмед Доган, основател на Движението за права и свободи. Благодаря на всички, които сте наш гарант, както за правата и свободите ни, така и гарант за нашето по сигурно и спокойно бъдеще“.

След това думата беше дадена за приветствие на гости от Турция, като превод на български не беше осигурен, но председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски получаваше симултантен превод от депутатката Ализан Яхова и от областния лидер на Движението Ресми Муради.

Евродепутатът Илхан Кючук поднесе приветствие


„Паметника на Тюркян чешма, на това невинно дете, което даде живота си на 17 месеца стана символ на българската демокрация, на нашето обединение, не с поглед към миналото, не търсейки реваншизъм, а с поглед към бъдещето– да направим така, че България да бъде част от един свят, който е свободен, проспериращ. Да си припомним, че единствено и само с колективна памет ние  може да се преборим срещу тоталитарните режими, само тогава моделът на д-р Ахмед Доган може да бъде развит в пълнота и в България, и в Западните Балкани, и изцяло в планетарен план“, каза в приветствието си евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му в ДПС „могат да застанат християни и мюсюлмани и ... да съхраним този уникален етнически модел на съвместното съжителство, защото това е нещото, от което се нуждае България. А светът? Светът се нуждае от мир“.

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС


Делян Пеевски обясни, че по темата за случилото се преди 39 години още трябва да се работи, щом и днес хората продължават да търсят наказания. Той уточни, че промените в Конституцията са една от стъпките да не се върнат онези времена. След това се извини за нарушената връзка между ДПС и избирателите. Но предлагам да чуем какво точно каза:

„Добър ден приятели. Така се обръщам към Вас, защото така Ви чувствам. Когато дойдох тук, първо отидохме на гроба на малката Тюркян, където много се натъжих, защото брат ѝ ме попита ще има ли наказания за това, което се случи? Щом на днешния ден, 39 години по-късно все още търсим наказания, значи имаме какво много да свършим, щом зверствата на тоталитарния режим все още не са наказани, което значи, че трябва да работим по тази тема, защото това зло не трябва да бъде ненаказано. В тази връзка се борихме за приемане на новата конституция на България, за да може да ограничим това, никога да не се върне повече– някой да ръководи държавата еднолично и да реши, че може да прави това, което е правено преди 39 години. ДПС ще бъде гарант на това никога повече да не се случва. Прекланям се пред жертвите на тоталитарния режим. Болката я виждам в очите Ви и тя не е отминала. Ще се борим никога повече това да не се случи в България, защото благодарение на Вас дойде демокрацията и винаги ще Ви бъдем благодарни.

Смятам, че ДПС сме длъжници на Вас за всичко, което сте направили в България и трябва максимално да бъдем близо до Вас. Лично искам да кажа следното, не като политик, а като човек – смятам, че ДПС обратно трябва да се върнем при Вас. Защото почетният председател д-р Ахмед Доган преди една година каза нещо, което мисля, че много не разбраха– върнете връзката с нашите хора, губим я някъде в последните 10 години, за което се извинявам. И ще направя всичко, което е по силите ми да го поправя, за да почнем да правим реални неща, които да виждате всеки ден, а не само да Ви призоваваме да ни подкрепяте, когато дойдат избори. Ще бъдем до Вас, за което си давам думата.

Мисля, че последните 6 месеца свършихме доста неща, за което го казаха и кметовете. Аз няма да говоря какво сме свършили, защото ние трябва да го вършим и това е наше задължение към Вас. Ние сме длъжни след жертвата, която сте дали, за да дойде демокрацията. Благодаря Ви още веднъж.

Искам да честитя Коледа на всички мои братя християни и да пожелая на всички тук 2024 година да бъде мирна, всички войни да спрат, защото мирът е най-ценното нещо, което трябва да имаме да има спокойствие за нас, за нашите деца, за нашите майки, за нашите баби и дядовци. Пожелавам мир през 2024 година. Да сте много здрави. Обичам ви“, каза пред събралото се множество Делян Пеевски.

Хиляди се стекоха на Тюркян чешма и тази година

Събралите се на митинга посрещнаха председателя на ПГ на ДПС и прекъсваха с ръкопляскане краткото му изявление. Някои от тях казаха, че очакват Пеевски да поеме партията и не виждат нищо лошо във факта, че той е българин.

Мелят Алимолла и Сали Мемин от младежкото ДПС в Асеновград идват всяка година в с. Могиляне


Мелят Алимолла и Сали Мемин от ръководството на младежката организация на ДПС в Асеновград идват всяка година на възпоменателния митинг в с. Могиляне. Посланието, което са чули от председателя на Парламентарната група на ДПС е, „че трябва да има мир, че трябва да бъдат по-близки до избирателите на Движението за права и свободи“. Не са против българин да оглави Движението. „ДПС се е доказал с неговата политика, че първо дава прекалено много път на младежите, инвестира много в младежите. Ние сме единствената партия, в която добре са приети всички етноси. Ние не правим разделение между българи, турци, роми и така нататък или помаци. Ние сме партия, която обединяваме всички етноси и това го доказваме с това. Че сме партия, която има кауза, която е следвала вече от 34 години. Нашата партия не защитава правата само на българските турци. Защитава правата на българските граждани, които се чувстват така– дали в страната, дали в чужбина, това няма значение нито от етноса, нито от религията, нито къде живеят в момента“, категорични бяха младежите.

Зекие Хасан, жителка на община Кирково, която се оказа, че е стара позната с Делян Пеевски и чието семейство се снима специално с него също стои категорично зад това той да оглави партията. „Щом го номинирахме за председател на Движението за права и свободи на общинската конференция, значи всички сме на едно мнение. Няма смущение за това, че не е етнически турчин. „О, ние отдавна сме се отворили към етнически българи. Ние сме български граждани. Това че вие сте българка на мен никак не ми пречи. Още по-добре това е доказателство за демократичността на Движението за права и свободи, за отвореността, че приема без значение на етнос. Достигнали сме това ниво“, коментира Зекие Хасан.

Имаше и такива, които бяха категорични в мнението си, но все пак не пожелаха да се представят пред екипа ни. Жител на Крумовградско пък е запомнил от изявлението на Пеевски, че за неговата община „има отпуснати 100 милиона лева, доколкото разбрахме. От 15 години го нямаше това нещо. И допълни: „Много точно и ясно каза, всички общински кметове, кметове на населени места, плюс съветници да са между избирателите, а не само преди изборите да искат подкрепа.

 Дошлите да почетат жертвите положиха венци и цветя на паметника-чешма. Митингът край Могиляне бе последният от поредицата прояви, с който ДПС отбеляза годишнината в област Кърджали.  


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52