За да си енолог е нужно да имаш талант, усет, който да носиш по рождение. Професията не е лека за жена, защото се работи в производството и не винаги в благоприятни условия. Това казва енологът Лилия Николова. „Трябва да имаш някакъв усет. Това е талант, който не винаги е с теб. Дори и да спазиш всички научни и технологични правила, невинаги резултатът ти може да бъде уникален. Има известна магия, която трябва да уцелиш, за да се получи добър резултат“, каза в ефира на Радио Кърджали специалистът.
В Кърджалийско, „този слънчев край на България“, се отглеждат червените сортове грозде, защото те обичат повече слънце и топлина. Затова най-популярните са каберне совиньон, мерло, мавруд дори, като през последните години вече по-нови сортове за нашите земи, като каберне фран.
Хубаво е да се осланяме на личните си възприятия, не толкова на някакви указания при избора на хубаво вино. „Най-важно за всяко вино, домашно или заводско, е то да няма дефекти и грешки. Тогава се получава едно хармонично и добро вино, дори и да не е много впечатляващо“, категорична бе Николова.
Когато приготвят виното си, стопаните, дори в домашни условия, трябва да внимават да не допуснат да попаднат мухлясали зрънца, защото това ще се усети във вкуса на готовия продукт. Особено важно е съдовете, в които се подставя гроздето, задаферментира, да са изключително добре почистени. Също така да не се допуска виното да се окисли или да бъде оставено на светло, а също да се съхранява в стъкло и като цяло в подходящи съдове. Това са част от препоръките на специалиста.
За да се получи добра хармония между ястието и виното, което се поднася на трапезата, добре е да бъдат съобразени и комбинирани цветово, „тоест цветът на храната подсказва какъв тип вино ще е подходящо. Белите меса, морски дарове и млечни продукти съответно се комбинират с бели вина. Друго, което мога да посъветвам е, че всеки може да се замисли какво би искал – дали към ястието, което хапва, да добави някаква свежест, дали напротив, самото ястие е твърде пикантно и иска да балансира този вкус. И ако си постави за цел, може доста лесно сам да разбере къде едно плодово бяло вино е по-подходящо, къде вино, което е отлежавало“, обясни енологът
Напоследък се говори за био вина, те са на мода и това е една добра тенденция, счита Николова. Тя припомни, че някога хората са избистряли и стабилизирали домашните си еликсири с яйчен белтък, но той не остава във виното. А днес, когато се говори за веган вино, вероятно се има предвид липсата на всякакви животински продукти, които да се използват като помощни в технологията за стабилизиране на напитката, допусна Николова.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова по повод спечелената награда за „Най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм“ за вила " Армира" сподели, че тя е построена през 1-ви век от новата ера и представлява едно прекрасно луксозно римско имение с изящни мозайки и впечатляващи декорации. "И хубавото е това, че днес тази..
20-то юбилейно издание на своя исторически бюлетин издаде клуб "Историкон" към Средно училище "Васил Левски" в Крумовград. Акцентът в него е тракийската култура по българските земи, представена в четири изключителни гробници, свързани с вярата в безсмъртието в задгробния живот. Това са гробниците в Казанлък, Свещари, Александрово и Мезек. "Неслучайно..
30 години след възникването на идеята за нова църква в Кирково, в крайграничното село започва кампания за набиране на средства за строеж на православен храм. Той ще носи името "Свети Седмочисленици" по предложение на покойния отец Боян Саръев. На 28 декември проектът ще бъде представен на обществеността в района. Това съобщи за Радио Кърджали Здравко..
Върху зелена площ да се строи зелен терен с изкуствена трева, да се излива бетон - това е безумие, смята общинският съветник в Кърджали от ПП"Възраждане" Георги Дяков. Ще изчезне една зелена площ, на която много кърджалийци са играли. Ще изчезне от там и самолетът, станал емблематичен за града, коментира той изграждането на помощно игрище..
Иска им се да имат и поне една детска площадка, защото са много семействата с малки деца, които идват да почиват на Главатарци. За някои от тези проблеми са говорили с ресорния заместник-кмет Даниел Делчев. Неотдавна даже са получили от него неофициална информация, че до дни започва основен ремонт на пътя през кв. „Боровец“. Другата..
Eто една интересна история, която от просто мечта и стремеж, стъпка по стъпка се превръща в реалност. И не само! "До Финландия и назад", освен и из цяла Европа е част от неговата история, като пит стоп междувременно и за тръмплин му служи Сезон 10 на музикален формат. Предизвикателства, трудности, събуждане на твореца в себе си и още.... Георги..
Днешните тийнейджъри са децата на родители, израснали вече в демокрация. Но те растат с малко ограничения и с малко задължения. Това е една от сериозните причини за агресията, която се шири в обществото ни. Това мнение изказа в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали училищният психолог Галина Запартова. „Нещо много липсва в начина,..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478