Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският политически и управленски проблем е системен

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Въпросът е ще се стигне ли до гореща фаза

| Интервю
Проф. Иво Христов
Снимка: Ани Петрова

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на изказаното мнение. „Първият, както забелязвате, постепенното излизане на Съединените щати от ангажиментите, свързани с украинската война и заместването на ролята на Съединените щати, ако въобще те могат да бъдат заместени, с Европейския съюз, тоест с всички нас – икономически, политически, организационно, пропагандно и разбира се, най-вече военно. Това се готви. Въпросът е дали това ще стигне до гореща фаза или ще премине само чрез даване на оръжие, чрез оказването на логистична и всякаква друга помощ или в един момент просто Европа ще бъде вкарана във война“, посочи геополитическият анализатор.

Европейските държави и общества не са готови да влязат в гореща фаза. „Наближават европейски избори, това ще си проличи ясно от новото разположение на силите в Европейския парламент. Но за съжаление, ЕП е една декоративна институция, която по никакъв начин не влияе на взимането на решенията, тъй като те се взимат от Европейската комисия, а ЕК не е под отчета на никого и никой не я е избирал, говоря за широкия кръг избиратели в Европа“, подчерта проф. Христов.

Той също счита, че ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, е по-голяма вероятността да се избегне нагорещяване на конфликта. „Тръмп имаше много голяма реч, в която каза, че ако продължи досегашната политика по този начин, ние сме на ръба на термоядрена война. Това не са просто думи за сплашване или демагогия, предизборна, това е реалността. Така че, в момента избираме между войната и мира. Такъв избор не е имало от повече от 50 години в Европа“, поясни анализаторът.

В България политика няма. Имаме битка между различни клиентели за овладяването на властови политически и най-вече на икономически ресурс, но те всичките са под контрола на външния фактор. Основният кошмар на голяма част от нещото, което се е самоназначило за политическа класа в България – сакън да няма избори. В България няма активен политически и социален субект, който да желае да промени нещата, освен на думи“, категоричен бе политологът.

По думите му българският политически и управленски проблем е системен. Тридесет години се извършват промени само на думи, а „през това време нашата държава и нашата страна умира и това наистина не са силни думи. Вижте само данните на статистиката, демографските данни, данните за застаряването, етническата структура на населението, качествени характеристики, като компетентност, образованост и т. н. Те са ужасяващи, но това е последното нещо, което вълнува българските политици, пък и голяма част от българските граждани, освен на думи и лицемерно“, песимистичен бе професорът.

Светлината в тунела да не бъде само термоядрената война. Вече за това се молим. Аз максимално съм минимизирал своите очаквания към света, към българите и към живота. Опрели сме дотам, че вече въпросът е за нашето екзистенциално оцеляване. И това не са само думи. Много се надявам все пак да има някаква промяна на геополитическата ситуация в рамките на тази година, защото в противен случай това ще означава може би най-лошия сценарий за човечеството“, коментира проф. Иво Христов.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50