Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от зарязаните стари коли са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Фирмата, която ще разчиства трошките пред блоковете, ще може да печели от тях

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията им съгласно нормативната уредба. Предстои следващата седмица да бъде сключен договор с лицензирана фирма, която ще има право да реже за скрап непотърсените в законовия срок стари коли. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали в предаването „На чаршията, в чата“ Шенай Мехмедали, управител на общинското предприятие "Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.

По думите ѝ няколко месеца е продължило преброяването, описването и справката в КАТ на действително спрените от движение возила, които са на улицата. След потвърждение от полицията, служителите на „Синята зона“ са приканили собствениците към доброволно отстраняване от паркинги и междублокови пространства на негодните моторни превозни средства. „В момента сме на етап, в който им изпращаме писма на собствениците“, уточни Мехмедали.

След получаване на писмото собствениците имат срок от един месец сами да изпълнят изискванията на Наредбата за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на община Кърджали. В противен случай „общината, спазвайки всички законоустановени срокове и начини ще премахне излезлите от употреба автомобили“, категорична беше управителката на „Синята зона“.

Първоначално броят на изоставените возила е бил 680. Месец по-късно, повторният обход на служителите е установил, че са останали около 220-230, изрази удовлетвореността си Мехмедали.

Неугледен външен вид на автомобила не е причина да бъде вписан като излязъл от употреба. Това се случва, ако не са му плащани данък, застраховка, не е минавал преглед, уточни тя.“Всички тези такси се проверяват и един автомобил се обявява за излязъл от употреба, ако не отговаря на тези изисквания. ... Ако нито една от тези такси не е платена, той автоматично се превръща във вид отпадък и се третира по наредбата за отпадъците“, посочи Мехмедали.

Принудителното премахване все още не е започнало на практика. Предстои, вероятно още тази седмица, общината да сключи договор с лицензирана фирма, която ще има ангажимент да събира автомобилните остатъци. На неин терен изоставените коли ще престояват още 14 дни в очакване собствениците им да ги потърсят. Ако се появят в тези две седмици, ще могат да си ги получат след заплащане на разноските по преместването им и след глоба от 100 лв., съгласно Наредбата.

При незаконно построените гаражи ситуацията е по-сложна, призна Мехмедали. „Правени са описи на този тип клетки и гаражи, които не са актуализирани около 15 години“, поясни тя. Голяма част от тези постройки са неизползваеми. Старите данни сочат, че в рамките на областния град са били около нерегламентираните гаражи са били 1900.

От няколко седмици тече кампания по уведомяване и на тези собственици за задълженията им да премахнат доброволно незаконните постройки, информира управителката на „Синята зона“. Срокът отново е 30 дни и трябва да се изпълни в случай, че притежателят няма строителни документи и разрешение за поставянето на гаража на определеното място. Тези, които имат документи, „да ги входират в информационния център на общината, за да се направи някакъв регистър на този вид строежи и ако документите позволяват, да бъдат узаконени“, прикани управителката.

Ако не бъдат премахнати доброволно, е предвидена санкция от 150 до 250 лв. Плащането на глобата обаче не е основание за оставането на незаконната постройка на мястото, категорична беше Шенай Мехмедали. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50