Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Набраните средства ще се използват за издаване на сборник на английски език на Ивайло Балабанов

Петя Цонева
Снимка: Мехмед Реджеб

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов.
Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград.
"Люлката на живота е една книга, която е вдъхновена от посещението ми в село Хухла, което е и родното село на Ивайло Балабанов", разказа поетесата за идеята да напише стихосбирката, а заглавието, което носи поетичната книга е заглавие на едно стихотворенията в нея.
"Водещата идея в цялата стихосбирка е, че всички ние сме в люлката на живота, която е по-силна дори и от смъртта, и че няма всъщност смърт така завършва  едноименното стихотворение. Всичко е само една всепребъдваща песен, една всепребъдваща люлчина песен. И аз под знака на тази надежда си мисля, че можем да разсъждаваме за приемствеността."
Петя Цонева е издала шест стихосбирки. Носителка на много национални литературни награди, между които са Априловската награда, Славейковата награда и награди на имената на Добромир Тонев, Ивайло Балабанов, Дамян Дамянов, Дора Габе, Йордан Кръчмаров. 
Стихосбирката й "Люлката на живота", дело на Издателска къща „Родопи“ - Кърджали, е брилянтно издание, не само заради ювелирните стихове на Петя, а и заради майсторското оформление от големия български художник Владимир Чукич, известен по света и у нас. Авторът на предговора на стихосбирката е поетът Бойко Ламбовски - корифей и в литературата, и в журналистиката. 
Поетичната книга бе представена в Пловдив и Хасково, а тази вечер от 17,30 часа и в Кърджали. 
Цялото интервю може да чуете в звуковия звуков файл.

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51