Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от турнето на програма „Мога сама“ – глас срещу токсичността във взаимоотношенията

2
Снимка: Тургай Гювен

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот. Във втората половина от деня се проведе отворено събитие. Там среща си дадоха всички, който желаят да отпразнува женската сила, да се срещнат с изкуството на „Emprove“ и да си поговорят в приятелска атмосфера с психолози, треньори и единствената по рода си общност на „Жените Survivors“.

„След години, в които фондацията трупа опит и експертиза по отношения силата на жените да бъдат по-уверени, независими и можещи в личното и кариерното си развитие,  тръгва за първи път на турне под надслов “МОГА САМА”. В различни точки на България гражданите и местни специалисти – обучители, психолози и треньори, могат да участват в събитията, в които екипът на фондацията споделя подхода си от изпробвани и доказани активности и упражнения, казват организаторите.


Подходът “МОГА САМА” овластява, окрилява и променя личностните и обществените нагласи. Полезен е както за жени, които имат нужда от подкрепа, така и за обучители (психолози и ментори), които искат да се чувстват по-уверени в ролята си. Подходът е създаден през личния опит и преживяванията на жени, които са преживели насилие, били са в токсична връзка или са в процес на излизане от такава. Базиран е както на съвместната им работа с терапевти, така и на техния опит като ментори, подкрепящи други жени да поемат авторство върху живота си. Всеки може да се разпознае в някои от описанията, както и да получи възможност за по-добро разбиране за другите или за ситуации, които не го засягат лично, казват още инициаторите на турнето.

Преди събитието Оля Минева, психолог и създател на фондация „Emprove“ и Мюжгян Адем, председател на клуб „Доверие“ и  Фондация „ПУЛС“, съорганизатори и домакини в Кърджали гостуваха в студиото на Радио Кърджали. Какво казаха в разговор с Галина Стефанова можете да чуете в прикачения звуков файл. 




По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида... високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24