Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Областна ученическа конференция
Снимка: фейсбук: ОСНВ Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на Общински съвет по  наркотични вещества - Кърджали.

"Идеята възникна в резултат на първата ученическа областна конференция, която реализирахме миналата година в Област Кърджали и тогава имахме заявки и участваха над 80 ученици от цялата област. В конференцията те представиха своите идеи и проекти за това как през очите на младите хора, през очите на юношите, на нашите ученици се възприема проблема за наркотиците и за превантивната работа с младите хора с цел ограничаване на разпространението и употребата на наркотични вещества. Така че може да се каже, че прощъпулника го направихме миналата година с ученическа и спонтанно се роди идеята да организираме първа такава национална конференция, но вече фокусирана само върху младежи, доброволци, които функционират към Общинските съвети по наркотични вещества и ПИЦ."

Младите доброволци от единайсетте Превантивно информационни центрове в страната ще представят своите доклади, презентации, проекти и идеи за справянето с проблема с наркотиците, каза още д-р Сезгин Бекир. 

"Във форума няма теми, които да са предварително зададени, освен самото лого на конференцията "Аз съм млад и избирам живота", посочи д-р Бекир и обясни, че всеки клуб от страната има свободата да представи една креативна и иновативна своя практика, която използва с цел превенция на употребата и злоупотребата с наркотичните вещества сред младото население.

Конференцията ще бъде открита от кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн. Очаква се в нея да се включат 80 души. Ще присъстват представители на Министерство на здравеопазването, секретаря на Националния съвет по наркотични вещества, гости от Националния център за обществено здраве и анализи, ръководители на институции на местно ниво, които са ангажирани с проблема. Събитието ще се проведе на 20 и 21 май.

 Чуйте още подробности за доброволчеството в звуковия файл.
По публикацията работи: Мартина Дякова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51