Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светулките зад решетките на алкохола



Първият си роман, посветен на истински истории за алкохолици представи в Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" журналистът Мира Добрева.
Пред пълна аудитория тя обясни, че този роман едва не я убил, защото тя се е срастнала с историята, както и че през цялото време е писала от първо лице. Срещите й с хора, в това число прототипът на една от героините също са били доста рискови и изтощителни, част от тях в безрадостна атмосфера на психиатрична клиника. В една от тях телевизионната водеща е била навън, в мразовит парк, където се срещнала с героинята си, за да не я провокира да пие в хода на дългите и разсъбличащи разговори:
Първоначално Мира не е искала да издаде романа, а само да го напише. Принуждават я позитивните отзиви за книгата, когато тя още е анонимна, а впоследствие се оказва дълго време на първо място в книжарниците, след "Времеубежище" на Георги Господинов и книга на Маркес. Ето как  авторката обясни необходимостта да опише сюжета:

Мира Добрева обясни и как се е свързала с редактора си -  Владимир Зарев, по чиито романи е сниман хитовия сериал "Дървото на живота". 


Младо момиче, което е злоупотребявало с алкохола зададе въпрос към журналистката:

А ето и отговорът на телевизионната водеща:

В сърцата на зависимите не живее Бог, смята Добрева.

Последваха въпроси, свързани с книгата на Мира Добрева "Столетниците - благословия или орисия":

Мира Добрева допълни, че има покана от БАН да обясни нейната формула за бистрия ум на някои столетници. От 359 столетника телевизионната водеща е интервюирала половината, а осем са двойките дълголетници, с които е разговаряла. Натрупала е достатъчно отговори на един и същ въпрос, засягаща ясната мисъл на столетниците, в сравнение с други, които "изветряват" още на младини. Телевизионната водеща сподели още, че се възхищава на красиви умове, затова и се е свързала със столетниците и това й е отнело 14 години работа.
А има ли нещо общо между столетниците и алкохолиците:
По темата работих, аз, Радка Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40