Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единствено най-рейтинговият политик в момента може да даде алтернатива на политическия ступор

Слави Василев: Президентът е на ход

Политологът разви хипотези за поява на новата политическа формация

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев.
Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се харесва на основните политически фигури“, коментира политологът.
Той не смята, че 50-то народно събрание „ще роди“ устойчиво правителство.
По повод вероятността съвсем скоро да се стигне отново до поредните предсрочни парламентарни избори Василев каза: "Не смятам, че това е възможно най-лошият вариант. Напротив. Това е съвсем естествено. Редно е да извървим този път, докато политическа алтернатива не се появи на хоризонта.
Фактът, че на всеки трима, двама не гласуват, показва, че хората отдавна са разбрали, че няма смисъл да се търси логиката в поведението на управляващите доскоро политици от "сглобката" и отношенията помежду им. „Това е една безкрайно пошла и безинтересна, и не на очакванията и на нивото на българските граждани игра. Това не може да не роди политическа алтернатива. Настоящият политически ступор, в който се намира страната, убеден съм, подсказва на единствения човек, който е способен да промени това статукво, това е президентът Радев“, каза Василев.
Той се застрахова, че това са само хипотези. „Дали той (президентът Радев, б.р.) ще прецени и ще реши да се впусне в тази битка, за да може да има реална алтернатива на Борисов, „Продължаваме промяната“, Пеевски и всички оставали употребени лица, които не предизвикват възхищение, най-малкото в хората, дали това ще се случи или не, е решение, което само президентът може да вземе, защото то е с много сериозни последствия за държавата и за институциите. Надявам се да се случи, но предстои да видим“, коментира политическият анализатор.
Василев допусна хипотези, чрез които Румен Радев би могъл „да влезе в политическата игра“. Единият вариант е да посочи и даде доверие на екипа си, който беше служебен кабинет с премиер Гълъб Донев, „това е една готова партия“, посочи политологът. Втората хипотеза е Радев да напусне президентството, „да поведе сам своите хора и поведе битката“, а Илияна Йотова да довърши мандата. „Казвам тези варианти, за да разберат слушателите, че има такъв вариант. Дали ще се случи или не, решава само и единствено Румен Радев", подчерта анализаторът.
По думите на Василев президентът има огромен потенциал. Според него „съзвездието от събития, такова, каквото го виждаме в последните месеци и години, вече чука на неговата врата“ и вече е ясно, че „президентът е на ход“. Тази игра ще е трудна, защото, ако направи такъв ход, Радев „ще бъде нападнат от абсолютно всички страни едновременно“. Такава стъпка би била в известен смисъл саможертва, "но би потвърдила неговия статут на държавник и на човек, който милее за родината и за този народ, а такива останаха много малко“, подчерта Слави Василев. 
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Нели Найденова

За седми път Маджарово ще е домакин на Фестивал на лешояда

Традиционният седми поред Фестивал на лешояда в Маджарово тази година ще се проведе в периода 6-8 септември и ще започне в петък вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор". Това съобщи за Радио Кърджали Нели Найденова от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие. Игри, презентации, прожекции на филми, изложба,..

публикувано на 23.08.24 в 15:39

Ангелина Костова: Най-много са кандидатите за директор на училище извън Кърджали

26 кандидати са допуснати до втория етап на конкурса за директори на училища в област Кърджали. Те ще се борят за 15 директорски места в основни и средни училища и професионални гимназии. Общо подаденият брой заявления до крайния срок е 32. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова...

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Никола Чанев, областен управител на Кърджали

Никола Чанев: Притеснителна, но не и критична е ситуацията с язовирите в област Кърджали

Язовир „Студен кладенец“ е пълен на 55 процента от обема си, водата в яз. „Кърджали“ е дори повече – почти 65 %. Това съобщи за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев. Той уточни, че актуални данни за състоянието на всички язовири е публикувана на сайта на Министерството на околната среда  и водите. „Дали ситуацията е..

публикувано на 23.08.24 в 14:07

Община Смолян със значително по-чист въздух заради новите печки

Община Смолян има значителни успехи за постигане на по-добро качество на атмосферния въздух в резултат на намаляване на фините прахови частици. Това е свързано с многото кандидати домакинства, които са поискали да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови уреди на пелети и на ток. В момента общината реализира втора фаза по проекта ,..

публикувано на 22.08.24 в 14:05
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Време е вече Доган да си ходи

Ако бай Хасан от Джебелско село види на живо някъде Ахмед Доган, ще му каже да си тръгва вече.   Това мнение изказа пред Радио Кърджали Гюнер Тахир – председател на Национално движение за права и свободи и бивш зам.-председател на ДПС. Според него, след Тодор Живков, Доган е вторият политически лидер в България, който е начело на една..

публикувано на 22.08.24 в 11:11

Георги Георгиeв: Намираме се в конституционна и политическа криза

  Ситуацията в държавата в момента е тежка ,намираме се в конституционна и политическа криза, каза в ефира на Радио Кърджали областният координатор за Кърджали и Хасково на ПП "Възраждане", депутататът Георги Георгиeв.  Той  добави, че " Всеки едни избори променят много ситуацията в държавата. Виждате, че след последните избори не само се..

публикувано на 21.08.24 в 11:07

Проф. Юксел Йозкан: Разцеплението в ДПС ще стимулира избирателите в Турция

Според проф. Юксел Йозкан, бивш депутат в турския Меджлис и бивш дългогодишен председател на изселническа организация "Балгьоч" , разцеплението в ДПС ще стимулира изселниците и те ще са по-активни на предстоящите избори. „Разцеплението в ДПС ще задълбочи политическата криза в страната. Разбира се, това пък от своя страна ще се отрази и на..

публикувано на 15.08.24 в 11:25