Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Смолян: Разминаване в законите пречи за реална превенция срещу пожарите

Захари Сираков отправи призив към гражданите за спазване на противопожарните мерки

Снимка: Сайт Областен управител Смолян

Призив за стриктно спазване на противопожарните мерки и за изключително внимание при излети сред природата отправи към гражданите областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той подчерта, че в сезона на пожарите паленето на огньове на открито и използването на фойерверки и пиротехника могат да доведат до сериозни последици.

Причина за призива на областния управител заради усложнената пожарна обстановка в България.

"Отговорното поведение  на всеки един от нас по отношение на мерките за пожарна безопасност ще намали рисковите ситуации от възникване на пожар в горските масиви. Пожарната статистика показва, че горските пожари се причиняват от мълнии в 1% от случаите, в останалите 99% причините са човешката небрежност. Гасенето на такива пожари изисква изключителни усилия и средства, когато теренът е трудно достъпен. За да опазим от пожари Родопите и България, трябва да бъдем бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност, както в гората, така и в близост до залесени площи. Изсъхналите листа, треви, клони или храсти са леснозапалими дори от слаби източници на огън и могат да предизвикат бързо разпространение на горенето", се казва в призива.

Преди няколко дни областният управител проведе среща с представители на общините и институции, като във фокуса на разговора беше превенцията. Сираков подчерта множеството несъответствия в законодателството, които затрудняват осъществяването на превантивната дейност. "На последната среща изразих становище, ако трябва да се възложи правен анализ на цялата рамка, свързана с превенцията от бедствия и аварии, за да може при наличие на колизия на законови и подзаконови нормативни актове трябва да се изчисти с навременни законодателни промени, тъй като компетенциите са разпръснати между много ведомства", коментира областният управител. Съответно, финансирането е през бюджетите на ведомствата. Компетенциите са обвързани. Твърде често компетенциите на областния управител са координационни без да имаме средства да извършваме каквито и да било реални действия", коментира Сираков. Има недостиг на хора в доброволните отряди, съобщи още той.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал "Здравей, здраве“ ще се проведе в Момчиловци

Смолянското село Момчиловци за първи път ще бъде домакин на фестивала "Здравей, здраве“. Той  ще се проведе в рамките на два дни, на 3 и 4 август.  "Предстои да се случи едно  прекрасно събитие, което според мен, наистина ще намери своето място в Момчиловци.  Това е събитие, което е посветено на здравословния начин на живот, на връзката на..

публикувано на 02.08.24 в 16:23

Хасан Азис: Освободете се от страха. Кризата в ДПС ще се реши с достойнство

Поредната мантра, която се разпространява сред обществото , е че обръщението на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган не е писано от него. Това заяви в ефира на Радио Кърджали бившият кмет на Кърджали и член на ЦС на ДПС доц. д-р Хасан Азис. По думите му ДПС е една стройна политическа организация, с ясни структури и..

обновено на 02.08.24 в 08:59

Dj Nesh: През 90-те музиката беше по-стойностна

Нешед Чолак или повече познат като Dj Nesh, казва, че през 90-те години хората в Кърджали са се забавлявали истински, а музиката е била по-стойностна. Няма спор, че модерните технологии напълно завладяха днешните младежи. Как се забавляваха, когато нямаше смартфони, нямаше таблети и лаптопи? Тогава имаше само приятели и разговори с..

публикувано на 31.07.24 в 14:53

Павлин Кръстев: ДПС ще се яви на следващите избори доста по-силна

Натискът в момента не е само към народни представители от ДПС , но и към всички, които са против Пеевски и семействата, така коментира приетата скоро от ДПС без Пеевски декларация депутатът Павлин Кръстев, в който се говори, цитирам " за среща между антикорупционната комисия, НАП и служба министър по финансите, на която е..

публикувано на 29.07.24 в 11:05

Д-р Мечева от "Четири лапи": Пазете домашните любимци в жегите

Въпреки опитите за разхлаждане в последните дни, тази година лятото е много горещо, а това се отразява не само на хората, но и на животните. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. Кои са основните правила, които стопаните стопаните трябва да спазват  в горещините, за да се избегнат..

публикувано на 26.07.24 в 13:39
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Сийка Суркова: Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон

В интервюто за Радио Кърджали кметицата на Момчиловци Сийка Суркова сподели, че Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон. Причините за това са няколко. Едната е музеят на магията, който заработи от миналата година септември месец и е събрал уникални експонати, една колекция събирана в продължение на 30 г. от..

публикувано на 25.07.24 в 16:43

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36