Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преображение Господне е

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий:

Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима от своите апостоли Петър, Яков и Йоан на планината Тавор, като целият се появява в светлина и беседва с двамата старозаветни пророци Мойсей и Илия. Прави го, за да затвърди вярата на своите ученици, че той е Господ спасител. Прави го чрез тях да укрепи вярата на целия човешки  род и всички да очакват възкресение от мъртвите и възнасяне на небесата, така и да бъдат изпълнени с тази духовна светлина, в която се преобрази Той пред светите си апостоли".

По стара църковна традиция на Преображение се освещава и вкусва първото грозде.

Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобразява. Водите в реките, изворите и морето стават студени, дните и нощите застудяват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
снимката е илюстративна

Жена пострада при пожар от газова бутилка

53-годишна жена пострадала при пожар в жилище в Кърджали.  Произшествието е станало около 16 часа в понеделник, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Пожарът е предизвикан от  теч от газова бутилка при включване на газов котлон. Става възпламеняване, при което изгарят дограма, котлонът и газовата бутилка. На място е изпратен..

публикувано на 06.08.24 в 11:08

Производители на плодове и зеленчуци се готвят за протест

Производителите на плодове и зеленчуци са готови да се включат в протести в столицата срещу Наредбата за движението на стоки с висок фискален риск. Това съобщи пред БНР Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите. В края на миналата седмица 14 национално представени организации и членове на Националния съвет по храните изпратиха отворено..

публикувано на 06.08.24 в 10:59

Полицията разследва инцидента в сватбения салон

Разследване за паднал таван на сватбен салон в Кърджали е започнато в РУ – Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.  Около 19,30 часа снощи  подаден сигнал, че в заведението се е срутил окачен таван от гипсокартон. Незабавно на място са изпратени четири патрулни автомобила от РУ – Кърджали и Пътна полиция, шестима пожарникари от службата..

публикувано на 06.08.24 в 10:49

Трима от пострадалите сватбари остават в болница под наблюдение

Трима от пострадалите седем сватбари остават под наблюдение в болницата в Кърджали.  От болничния пресцентър съобщиха, че в хирургично отделение са хоспитализирани жена на 80 години и две деца на 10 и 14 години, които се намират в добро общо състояние и без опасност за живота. На 5 август в Спешно приемно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас..

публикувано на 06.08.24 в 10:14

Има трима задържани за инцидента с падналия окачен таван

Трима души за задържани за 24 часа по образуваното досъдебно производство за инцидента с падналия гипсокартонен таван в сватбена зала в Кърджали снощи, съобщиха от Областната дирекция на МВР за БТА. Двама мъже на 52 и 57 г., и жена на 46 г. са в полицейския арест за причиняване на средна телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение на..

публикувано на 06.08.24 в 09:58

Температурите се покачват, жълт код за силен вятър в Дунавската равнина

Жълт предупредителен код за силен вятър издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 10 области предимно в Северна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Сливен, Търговище и Русе.  Според прогнозата за времето през деня облачността ще е променлива,..

публикувано на 06.08.24 в 09:05

Падна таван на сватбен салон в Кърджали. Има пострадали (ВИДЕО. СНИМКИ. ОБНОВЕНА)

7 души, сред които и малко дете, пострадаха, след като се е срутил окачен таван на сватбен салон в Кърджали. Салонът се намира в местност та "Горичката" н а входа на града. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са транспортирани до спешния център на кърджалийската болница.  По..

публикувано на 05.08.24 в 20:50