Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

| Интервю
Отец Николай Величков

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица.

Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза пред Радио Кърджали отец Николай Величков, предстоятел на храм „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали.

„Самият пост означава за хрстияните по-особено, различно време, подготовка за нещо. Имаме четири големи поста в годината. Този се пада от 1-ви до 15-и (август, б.р.), за да може хората да се подготвят със специални молитви, със специални песнопения да се подготвят да посрещнат празника. Тази подготовка не е свързана само с храна. Тази подготовка е свързана с друг, отделен молитвен начин на живот. Така човек поглежда в себе си, намира покаяние. Човек търси грешките първо в себе си. Това е истинският християнин – първо да погледне в себе си, след това да търси причина и вина някъде другаде. Да отворя една скобичка – виждаме точно обратното в обществото днеска – на всеки другия му е виновен. При християнина не е така. Този, който истински изповядва вярата в Христос, търси своя душевен мир, търси своето смирение … и се подготвя с чисто сърце, с чиста душа да посрещне всеки един благодатен празник. В случая – празника на Преображение Господне и след това празника Успение на Пресвета Богородица“, каза свещеникът.

В тези благодатни дни, на 6 август, е и празника на Преображението на Господ Иисус Христос – великото дело против свръхестествените науки. Това дава сили в средата на поста да продължим с поглед в себе си, да устремим погледа си в своята душа, посочи духовникът.

Миряните, които нямат възможност да посещават службите, могат да ги гледат по Пловдивската православна митрополитска телевизия или да запишат при свещеника си имената, които да споменава за здраве и спасение и за душевен мир.

Във всеки от храмовете в Кърджали има определено време, в което се провеждат службите. В средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ през седмицата те започват в 6.30 ч. сутринта, а вечер – в 18 часа.

Отец Николай посочи, че тези празнични дни в други държави са неработни и миряните ги честват. У нас са ограничени, не могат да усетят тържеството, защото са на работа. Той изрази надежда „един ден да дойдат управници с високо духовно съзнание, които да разберат, че това е Великата Майка на всички народи. В този ден всички хора трябва да се стекат в храма Господен, защото това е успение. „Ако ние изпращаме някой близък човек, било то известен, ще се стече целият град, за да го изпрати, да сложи цвете, да запали свещичка и да каже „Бог да прости!“. Колко ли повече за Божията майка…“, подчерта отец Николай. „Света Богородица иска от нас събрание, събрание в името Господне. … Благопожелавам на всички да се подготвят подобаващо за този празник“, допълни той.

Не е редно точно в този период да се ходи на почивка, хората да се събличат по плажовете, защото това е тържество на съблазънта, счита свещеникът.

Отец Николай потвърди, че храмът „Св. Архангел Михаил“ в гробищния парк в Кърджали има нужда от сериозен ремонт. Част от покрива липсва. Куполът е изцяло разрушен. Дограмата е изгнила. Свещеникът изрази увереност, че с Божията помощ ще успее да извърши този ремонт. „С нашето земно усърдие да призовем Божествената благодат. Господ няма да изостави. Той знае в точния момент кой да изпрати, как да изпрати“, вярва отецът.

Всеки, който желае да помогне за ремонта на храма, може да го направи като закупи материали или църковна утвар, или със средства в банковата сметка, или по друг, избран от дарителя начин. Необходимо е обаче преди да даде своята лепта да консултира със свещеника какви са нуждите към момента.

Отец Николай изрази надежда станалото традиция поклонение с ученици от неделното училище на Света Гора и тази година да се случи, въпреки промените в допуска до светата обител.

Преди това предстои ежегодния лагер за възпитаниците на неделното училище. „По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще бъдем в манастир „Св. Св. Кирик и Юлита“, а оттам в рамките на пет дни ще имаме организирани поклонения, съпровождани лично от митрополит Николай“ каза отецът.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките

Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни , като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката . Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни..

публикувано на 29.07.24 в 15:46

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20