Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

„2009 година беше изключително трудна за Македония, заради световната финансова криза, но и заради гръцката блокада в НАТО и ЕС”, е цитиран македонският премиер Никола Груевски от вестник Дневник. „Кризата засегна най-силните държави в света и те започнаха да падат икономически. По този начин паднаха поръчките за нашите компании, което доведе до отслабване на икономиката. Направихме всичко възможно да омекотим последствията, но все пак беше трудна и може би най-трудната от 2001 г.”, заявил Груевски.

Расим Ляич, председател на Националния съвет за сътрудничество с Трибунала за военни престъпления в Хага заявява пред сръбския Блиц: „Ако службите продължат да работят по този начин, арестуването на Ратко Младич не може да бъде пропуснато. Кога ще стане това обаче, не мога да кажа. Единственото, което мога да кажа е, че вярвам, че службите ще продължат да работят максимално, както и тази година.” Ляич подчертава: „Очевидно, че Младич се укрива успешно, но това не може да продължи безкрайно. Той може да отлага своето заминаване в Хага, но не може да го избегне".

Четирима чужденци и петима китайци са били арестувани през септември за притежание на 145 килограма хероин в Южен Китай, информира читателите си френският Журнал дьо диманш. Според китайските закони деветимата задържани могат да получат най-тежката присъда. Новината дойде в контекста на екзекуцията на британец, обвинен в трафик на наркотици. Засега няма информация за националността на задържаните чужденци.

Акмал Шейх, британецът, осъден за трафик на наркотици, беше екзекутиран със смъртоносна инжекция вчера, пише Чайна дейли. Британският премиер Гордън Браун, който отправи няколко молби за помилване, незабавно заклейми екзекуцията, като заяви, че е „възмутен и разочарован” от новината. Говорителят на китайското външно министертво Цзян Ю изрази „силно недоволство” от британските критики срещу изпълнението на присъдата, заплашвайки Лондон с влошаване на двустранните отношения. Китайското законодателство предвижда смъртна присъда за всеки човек, заловен да пренася повече от 50 грама наркотици в страната.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна