Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Взелото стотици жертви земетресение в Чили продължава да е основна тема за чуждестранните издания.

Учени сеизмолози, строителни инженери и политолози в Чили и Съединените щати са единодушни, че, макар и половин милион домове да пострадаха тежко по време на 120-секундния земен трус, фактът, че толкова много чилийци са оцелели, е свидетелство за прилагането на строги строителни норми в страната, пише ВАШИНГТОН ПОСТ.

Британският ежедневник ДЕЙЛИ ТЕЛЕГРАФ отбелязва, че броят на жертвите щеше да е много по-висок, ако Чили не беше държава, свикнала със земетресенията. Страната е преживяла 13 труса с магнитуд от 7 нагоре от 1973 г. насам.

Новият президент на Украйна Виктор Янукович ще направи днес първото си посещение в чужбина - в Брюксел, а в петък ще пристигне в Москва, пише московският вестник НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА.

Посещението на Янукович в Брюксел ще бъде предимно опознавателно, отбелязва РОСИЙСКАЯ ГАЗЕТА.

Световноизвестната турска поп звезда Таркан и другите деветима задържани в нощта срещу петък ще бъдат изправени пред прокурор, пишат турските всекидневници.

"Турция единодушно заяви "стига преврати", пише проислямският вестник ЗАМАН по повод отбелязването вчера на 13-та годишнина от началото на "постмодерния преврат", който доведе до оттеглянето от власт на Ербакан, определен от противниците си като заплаха за светския режим.

Сръбският вестник ДАНАС съобщава, че правителството е решило спешно да изпрати помощ от 77 милиона динара на градове и общини, в които наводненията предизвикаха големи щети.

"Часът на истината" за извънредните мерки пристига заедно с Оли Рен в Атина, задава се "шок и ужас" , пишат гръцките вестници.

Вестник ВРАДИНИ съобщава, че европейският комисар по икономическите и валутни въпроси носи, както доклада на европейските инспектори, проверявали бюджета, така и план за отпускане на заем в размер на 30 млрд. евро от държавни и частни финансово-кредитни институции на Франция и Германия.

"Брюксел натиска всички пенсии да влязат във фризера", посочва вестник ЕТНОС. Според изданието, Брюксел настоявал най-вече за премахване на даваните досега 14-а заплата и 14-а пенсия.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна