Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър ще предложи въвеждането на БДС за хляба

Министърът на земеделието ще предложи въвеждането на български държавен стандарт за хляба. Така този, който иска да произвежда традиционния български бял, "Добруджа" и "Типов", ще трябва да го прави по БДС, а останалите ще трябва да носят друго име.

Много разнообразен хляб, като грамаж и като вид, но без гаранция за качество. В България никой не контролира качеството на храните.

Така Мариана Кукушлева – председател на браншовата федерация на хлебарите и сладкарите оценява ситуацията с контрола по качеството на насъщния. На професионалния празник на хлебарите, ресорният им министър Мирослав Найденов изпробва колко тежък и сложен е трудът им, като се опита сам да замеси хляб. Оказа се, че самият министър вярва на твърденията, че типов хляб се прави от бяло брашно и боя.

Искам да видя как се прави типов хляб, да видя с колко боя се прави. Имате ли типово брашно или свърши боята?

След създаване на Агенция по храните ситуацията ще се подобри, вярва Найденов. По този начин ще бъде намален и сивият сектор в бранша, тъй като в момента отделните контролни органи нямат връзка с НАП, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига.
По публикацията работи: Веселина Миланова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна