Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Македонските граждани утре за втори път ще излязат на предсрочни парламентарни избори, които могат да донесат исторически обрат за бъдещето на страната, пише днес скопският Утрински весник.

Македонските вестници информират за заключителните митинги на водещите политически сили. "Обещаваме да продължим нашите реформи, които ще донесат изправяне на крака в икономически и социален план", обяви снощи в Скопие премиерът Никола Груевски, който е председател на десноцентристката ВМРО-ДПМНЕ. Основният политически противник на Груевски - бившият президент Бранко Цървенковски, който сега е председател на Социалдемократическия съюз на Македония заяви на последния митинг на своята партия - в северния град Куманово, че ситуацията в страната е катастрофална. "Македония не може да си позволи повече грешки", каза Цървенковски. Македония от 2005 г. има статут на кандидатка за членство в ЕС, но така и не е започнала преговорите за присъединяване заради спора си с Гърция за своето име.

Австрийският вестник Ди Пресе съобщава за съмнителен случай в Залцбург на заразяване с бактериалната инфекция, открита вече в 12 страни. Днес ще станат известни микробиологичните изследвания, но засега се знае, че 30-годишният австриец е бил в Германия и е консумирал салата в Мюнхен.

Германската епидемия от Ешерихия коли, причинена от рядък и изключително болестотворен щам на вируса, е обезпокоителна по най-малко три причини, пише вестник Индипендънт. Първо: отне живота на 18 души и сериозно разболя 1 823 други, според данните на Световната здравна организация. Това ни напомня, че бактериите са постоянно мутиращи, новите инфекции атакуват, а ние сме далеч от спечелването на борбата срещу инфекциозните заболявания в Европа. Второ: скоростта, с която се появяват нови заболели, напомня, че живеем в глобализиран свят, където международните пътувания са всекидневие, носейки със себе си опасността от бързо предаване на болестите. В XXI век няма възможност държавите просто да "хлопнат кепенците" и да оставят бактериите навън. Трето: германският опит показва, че е необходимо да се действа бързо, за да бъдат спасени човешки животи, но не и прибързано, по начин, нараняващ другите.

Обсаденият президент на Йемен оцеля при очевиден опит за убийството му в петък, след като сраженията станаха по-интензивни на фона на предупрежденията, че страната се движи към пълномащабна война, пише вестник Гардиън. Али Абдула Салех, управляващ Йемен от 32 години, се отърва с леки наранявания, след обстрела срещу джамия, намираща се в пределите на двореца му. Загинаха няколко охранители и са ранени двама високопоставени правителствени представители. Инцидентът подхрани опасенията, че Арабската пролет, донесла значими промени в Египет и Тунис, ще превърне Йемен - най-бедната арабска държава - в нещо далеч по-избухливо и опасно, отбелязва изданието.

По публикацията работи: Маргарита Шапкарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна