Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Вестник Евениментул зилей пише, че редица румънски и гръцки компании избират да преместят бизнеса си в България не само заради по-ниските данъци, но и заради макроикономическата стабилност, по-евтината работна ръка, цените на недвижимите имоти, наемите и транспортните услуги. Около 800 гръцки фирми са били регистрирани в България през първата половина на 2011 г. По данни на Гръцкия бизнес съвет в България, гръцките компании в страната имат около 82 000 служители.

Под заглавие "За първи път на Балканите: съвместно заседание на българското и израелското правителство в София", в. Журналул национал съобщава, че заседанието ще се проведе в четвъртък и на него ще бъде подписани три споразумения, включително за сътрудничество във военнопромишлената област. Под заглавие "Българският план: Румъния - най-бедната държава в ЕС до две години", същото издание цитира думите на българския финансов министър Симеон Дянков, че средният доход на българите ще надмине този на румънците до две години.

Няколко румънски вестника съобщават за инцидента в автобус с пътници по линията Слънчев бряг - Бургас, когато 46-годишен мъж извадил газов пистолет.

Российская газета цитира данни на туристическата агенция "Ростуризъм", че най-безопасните курорти за руснаците са били и си остават европейските курорти - Испания, Италия, България.

Нова и опасна фаза в еврозоната беше разкрита във вторник, след като рейтинговата агенция "Муудис" понижи рейтинга на Португалия до висока степен на риск за инвеститорите, пише Гардиън. Анализът на "Муудис" е почти идентичен на случилото се в Гърция през последните шест седмици. В него се добавя, че без решително действие на големите европейски играчи опасенията за еврото растат.

Британският премиер Дейвид Камерън призова талибаните да се откажат от насилието и да имат предвид участието на бившите терористи от ИРА в развитието на северноирландската администрация, пише Дейли Телеграф. Великобритания вече потвърди, че в Афганистан има директни контакти с някои талибани в търсене на мирно споразумение.

Китай тихо изкупува облигации на страните от Евросъюза, които са в криза, пише Независимая газета. Китай създава в тези страни свое лоби, за да блокира критиката относно нарушенията на човешките права и за да облекчи достъпа на своя износ до континента. Според експерти, активизацията на Пекин в Стария свят е продиктувана и от стремежа да се намали зависимостта от долара и от американския пазар.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна