Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете в Силистренска област искат повече пари за зимно почистване

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кметовете на общини в Силистренска област искат увеличаване на държавната субсидия за зимно поддържане на общинските пътища.

На прага на зимата повечето общини в района имат неразплатени задължения за снегопочистване и аварийни дейности още от 2009 година и са в затруднено финансово положение. С най-много натрупани дългове  е община Силистра, съобщи кметът Юлиян Найденов:

Имаме задължения, и то към доста фирми, които в предишни години са извършвали снегопочистване, осоляване, опесъчаване. Към момента за дейността неразплатени са 212 хиляди лева.

Държавната субсидия на общината за посрещане на зимата е 49 хиляди лева и не е променяна от доста години. В същото време цените на горивата, материалите и труда постоянно растат, а заради специфичните зимни условия в района на практика са необходими над два пъти повече средства през зимата.

Затова ние предлагаме сумата от 49 100 лева, която е определена, да бъде увеличена съобразно актуален анализ на изразходваните суми по дейности от предходни години, каза Найденов.  

Единствено община Главиница влиза в новия зимен сезон без стари задължения.

Информация на Маргарита Иванова - кор. на БНР в Силистра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна