Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години от смъртта на седемте деца пред столичната дискотека "Индиго"

Снимка: Архив
Днес се навършват 10 години от смъртта на седемте деца пред столичната дискотека "Индиго".

Виктория, Димитър, Кристина, Елена, Любомира, Мадлен и Цветелина - тези деца можеха днес да бъдат младежите, от които България зависи. Живи обаче са само имената им, изписани със собствения им почерк върху паметника "Дървото на живота" до Националния стадион "Васил Левски" на мястото на дискотеката "Индиго".

Десетилетия след инцидента хората са объркани. Децата, които днес са между 14 и 16-годишни, имат бегла представа за случилото се в "Индиго".

Въпреки че ограниченията в заведенията са много по-големи отколкото преди 10 години, децата не осъзнават опасностите на нощния живот, обясни управителят на столично заведение Кирил Чешмеджиев:

Сякаш зорлем си търсят проблемите. Търсят как да се сдобият с алкохол, търсят как да влязат в заведение след 10 часа, масово пушат цигари. Предполагам, че не им е трудно и до наркотици да се доберат. Опитват се да си намерят лични карти от приятели, които приличат на тях.

Според Кирил инцидентите могат да бъдат избегнати, ако всички заведения спазват законите и управителите не правят компромиси с родителските молби:

Идва майка, заявява, че е учителка с думите: "Аз съм от системата" и ми заявява, че дъщеря й е на 18 години без три месеца и трябва да влезе на дадено парти и се кара с мен, защо не я пускаме. Изключително криво за мен и аз й казах, че тя иска от мен да наруша закона, което няма как да се случи, и се приключи, но много родители си мислят, че е нормално децата им да излизат по дискотеки когато са на 15 години.

Седем деца незаслужено се разделиха със съдбите си на младежи. Причините останаха много, а присъдите спорни. Глоба от по 800 лева беше утвърдена на охранителите на дискотеката. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месеца условна присъда за това, че е отдал неправомерно под наем стадион "Юнак", където беше дискотека "Индиго". Управителят на заведението Ангел Николов трябваше да плати глоба от 3000 лева. Цената на живота на седем българчета обаче остава завинаги неплатена.

Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" заяви, че родителите сами не могат да се справят с всички рискове, които крие средата навън. През тези 10 години се случиха доста неща в нормативната уредба. Прие се вечерен час за децата, беше забранен достъпът на деца в заведения, в които се пуши, забранени бяха и свободните часове в училище - има доста стъпки, които се случиха, но проблемът е, че те не се спазват.

Брестничка заяви, че от Асоциация "Родители" ще връчат отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което настояват за по-сериозни мерки за безопасността на децата в София.

Целия репортаж на Велина Сашева и интервюто с Цвета Брестничка чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени