Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Прохаски: Фискалният ефект от данъка върху лихвите ще бъде малък, но политическият - доста негативен

Снимка: БГНЕС

Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие коментира в предаването "Нещо повече", че за последните 4 години средните доходи в България са се покачили с 29 процента.

Една част от населението има по-високи доходи през последните години, но с оглед на общите настроения за идваща криза, за проблеми, предпочитат да ги спестяват в банките. Това е причината за нарастващия брой влогове.

Според Прохаски 120 милиона не са толкова значително перо в бюджета за следващата година, за да заслужава да бъде направено точно сега. Има логика този доход да се облага. Но съм учуден защо това се прави точно сега.  Болшинството от българите имат някакви влогове, макар и някои съвсем малки. Дори да вземем плащането на заплатите, което става по банков път. Тези пари престояват за малко в банките и също се броят в тези 12 милиона депозита. Така че този данък ще засегне болшинството от хората.

Чисто фискалният ефект ще бъде малък, но политическият ефект ще бъде доста негативен, но не искам да влизам в тази сфера, която не е в моята област, заключи Прохазки.

В звуковия файл можете да чуете мнението и анкетата сред столичани, които коментират решението на правителството да въведе данък върху лихвите от депозити.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна