Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрахователите отчитат ръст на приходите

Снимка: БГНЕС

 

Близо 560 милиона лева от вноски на клиенти са получили застрахователите у нас от началото на годината до края на април, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Данните показват, че приходите от премии са се увеличили с над 8 на сто, в сравнение с година по-рано.

74 на сто от застраховките, за които българите са внасяли пари от началото на годината, са били автомобилните, отчита Комисията за финансов надзор. Това са задължителната „Гражданска отговорност“ и застраховката „Сухопътни превозни средства, без релсови”.

Около 16% от вноските на клиентите са били за имуществени застраховки срещу пожар и природни бедствия. За година приходите от застраховките на имущество са се увеличили със седем процента и половина.

Според данните на Комисията за финансов надзор дружествата за доброволно здравно осигуряване са получили от вноски над 17 милиона и 700 хиляди лева от януари до април. Това е почти 16-процентно намаление, в сравнение с миналата година.

По данни на Комсията за финансов надзор до началото на май у нас доброволно за здраве са се осигурявали около 184 хиляди души, с около 3 хиляди повече, отколкото са били през миналата година.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна