Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Атанасов: "Протестна мрежа" очаква непартийна подкрепа

Снимка: БГНЕС

Смятам, че това, което беше наречено "Голямо посрещане" изобщо не се състоя и то поради един прост факт- масовостта на това посрещане на депутатите бе осигурено от ГЕРБ. Най-големият проблем на този протест в момента е, че не формулира някаква алтернатива освен приказките за нов морал, нови лица в политиката, но това само по себе си нищо не означава. В този смисъл, ако вътре в протеста са останали силуетите на няколко идиалиста, това са 200 души, а от там нататък говорим за една банална партийна игра между две олигархии. Това каза журналистът Александър Симов в интервю за предаването "Неделя 150".

Липсата на някакви социални послания прави възможно в момента ГЕРБ да трупа политически дивиденти на гърба на протеста и независимо от това политическата подкрепа на ГЕРБ към този протест е като танц с дявола, каза още Симов.

Според него най-големият проблем на протеста е, че е позволил, чрез поведението си, външни сили да стават вътрешнополитически фактор в България: Намесата на Отие не само не беше политически акт, а беше нещо нечувано и невиждано. Такъв би трябвало дори да го изгинят от България, а не да му дават орден.

Журналистът и съосновател на "Протестна мрежа" Ясен Атанасов заяви, че според него не автобусите са причината за многолюдния протест на 4-ти септември: Случи се нещо, което не хареса на много хора, но така или иначе това е въпрос на лична отговорност на въпросната политическа сила. В изявленията на "Протестна мрежа" беше казано, че ние очакваме привърженици на определени политически сили да ни подкрепят, но в надпартиен формат и не очаквахме да има видими и явни политически ходове. /.../ Когато говорим за граждански действия и за подкрепа от страна на политически субекти ние държим политическото като такова да бъде сведено до минимум, т.е. изрично да бъде заявяван от самите политически сили гражданският характер на това, което се случва.

На въпрос дали изглежда очевидно, че посланикът на Франция у нас Филип Отие не получи орден заради позицията му по време на протестите Атанасов заяви: Според мен е абсолютно очевидно. Тук дори не става въпрос за политически акт, а става въпрос за невъзпитание. Предполагам, че на всички е ясно, че общото послание на двамата посланици е съгласувано на най-високо възможно ниво в техните държави. 


Мненията на Александър Симов и Ясен Атанасов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна