Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Гълъбов: Моделът на нашата прокуратура не е проактивен, така тя изглежда неефективна

Снимка: БГНЕС

За мое огромно съжаление днес сме пред скандал, за който очевидно до такава степен сме обръгнали, че не си даваме сметка какво означава това заместник-председател на НС и председател на правната комисия на парламента да бъде дори само обвинен в подобни престъпления.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" анализаторът Антоний Гълъбов по повод оставката на Христо Бисеров и разследването срещу депутата от ДАНС. Според експерта проблем е, че взаимодействието между разследващите органи и прокуратурата продължава да бъде много труден процес.

Оказва се, че моделът на нашата прокуратура не е проактивен. В смисъл, че прокурорът не е този, който насочва вниманието на разследващите органи, който пряко ръководи дейността на разследващите органи. Прокурорът до голяма степен изчаква резултатите от дейността на разследващите и реагира спрямо това, което получи, коментира Гълъбов.

Така прокуратурата изглежда къснореагираща, неефективна, мудна, смята Гълъбов.

Аз смятам, че главният прокурор на републиката е почтен човек, който опитва да свърши работата си. Не мога да приема, че той е част от някаква политическа машинация, която се опитва да превземе държавата.

Ако е вярна тази информация, която днес виждам по медиите, за това, че партньорска служба на нашите служби е подала сигнал за действията на господин Бисеров, това означава, че просто нашите служби не са в състояние и нямат нагласата, и нямат задачата да разследват българския политически елит, което е изключително тежка диагноза.

Остава открит въпросът как ДПС е разбрало, че виден негов представител е предмет на подобно разследване и този въпрос няма да може да бъде отклонен, твърди Гълъбов.

Партийното ръководство на ДПС е реагирало, г-н Бисеров е реагирал след това, подавайки оставката си, НС прие оставката му и едва тогава се разбра защо всъщност е била цялата тази поредица, коментира Гълъбов.

Преминаването от самостоятелна институция в изпълнителната власт към дирекция в ДАНС очевидно намалява капацитетът на разследващите органи, смята Гълъбов. Той даде пример с ГДБОП сега и Бюрото за финансово разузнаване преди 10 години.

Връщам се към Бюрото за финансово разузнаване, защото ако то беше на мястото си, то трябваше да засече първо подобни транзакции, извършвани в чужбина.

Според анализатора особено внимание трябва да се обърне върху финансите на 600-те човека у нас, които подават данъчни декларации и свързаните с тях лица, за да има ефективна борба с политическата структура. Той не отхвърли вероятността Бисеров да се е еманципирал от ръководството на ДПС и това да е станало причина за сигнала срещу него.

Интервюто на Силвия Великова с Антоний Гълъбов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна