Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познаваме ли съседите от „Запад”

Фрагмент от корицата на книгата „История на император Анри” от Анри дьо Валансиен.
Снимка: Архив

Доскоро интерес към западноевропейската история проявяваше твърде ограничен кръг от хора и достъпът им до научна и популярна литература не беше никак лесен. Подбрани пасажи от средновековни автори пък можеха да се срещнат само в изданието на БАН „Латински извори за българската история” и някои христоматии. Тези извадки обаче се отнасят изключително до българската история и по никакъв начин не могат да представят съчиненията на средновековните автори в тяхната цялост, т.е. да предадат атмосферата, настроението, менталността на страната и времето.
Затова под редакцията на проф. дин Красимира Гагова бе създадена поредицата „Средновековна Европа” на издателство „Полис” и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, която поне донякъде да осветли времената, в които възниква и се формира това, което по-късно ще наречем Нова Европа. Защото институциите, правораздаването и начинът на мислене в Западна Европа се изграждат постепенно през Средните векове, за да се превърнат в това, което са днес.
И още нещо - колкото по-добре познаваме историята на Европа, толкова по-лесно бихме се ориентирали и в нашата средновековна история, защото България не е изолиран случай. Българите просто са част от миграцията, създала новите държави (често наричани варварски от апологетите на античността), тяхната държава следва най-общо парадигмата им на държавен строеж, а и връзките й със западния свят не се прекъсват, независимо от обстоятелствата.
Поредицата „Средновековна Европа” има за цел да представи на българския читател произведения от средновековна Западна Европа - истории, биографии и трактати. Те именно са изворът, от който може да се почерпи познание не само за политическите и военните събития, но и за идеологиите и менталността на средновековните хора. Те позволяват на съвременника да надникне в един свят, едновременно близък и далечен, и да открие там не само спомените от миналото, но и зараждането на настоящето.
От поредицата „Средновековна Европа” са публикувани до момента четири издания. Първото от тях - „Животът на Свети Луи” от Жан дьо Жоанвил, е разказ за кръстоносния поход на крал Луи ІХ в Египет и отвъдморските земи. Във втората книга - „История на император Анри” от Анри дьо Валансиен, е представено управлението на императора на Константинопол Анри І, брат на император Бодуен, убит от българите, неговите войни с Борил и с ломбардските благородници.
Третата книга - „Делата на Танкред” от  Раул от Каен, е поетичен разказ за първия кръстоносен поход на част от сицилийските нормани. Четвърта книга - „История на лангобардите” от Павел Дякон разказва историята на племето на лангобардите, в която се преплитат факти и предания.

По публикацията работи: Александър Михайлов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна