Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисеров е призован в Следствието, за да бъде обвинен в пране на пари и данъчни престъпления

Снимка: БГНЕС

В петък бившият заместник-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров ще дава показания в Столичната следствена служба. Очаква се след това той да стане и обвиняем. Както вече е известно, Бисеров се разследва за пране на пари, данъчни престъпления и подаване на декларация с невярно съдържание.

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира обвиненията по същество, но каза, че се проверява дали има стари сигнали срещу Бисеров в ГДБОП и има ли теч на информация във връзка с разследването срещу него.

Лаконична беше информацията, която даде главният прокурор, защото разследването продължава и повечето отговори ще дойдат от съдебните поръчки, които се чакат от Македония и Швейцария. Към този момент е ясно, че сигналът, получен в прокуратурата от ДАНС, не е много пълен и от него става ясно само времето на откриване на банковите сметки на Бисеров, но тепърва предстои да се изяснява движението на парите, преводите, откъде за къде и от кого за кого са били.

Ние искаме времето на откриване на сметката, всички постъпления в тази сметка от времето на откриването й досега. Искаме едновременно с това източниците на тези постъпления и, разбира се, всичко, което е излязло от сметката, т.е. преводите и накъде тези преводи са направени. Известен ни е само един, този към друга държава.

Цацаров каза, че продължава интересът на държавното обвинение към историята на сигнала. Чака се проверката на ДАНС, която беше анонсирана от шефа й Владимир Писанчев, за възможен теч на информация по повод случая "Бисеров". Стана ясно и че заради изявленията, които направи покрай случая Цветан Цветанов, оставяйки усещане, че знае доста повече по случая от всички останали, той ще бъде поканен, за да каже какво знае. Цацаров коментира:

Лицето направи изявление, от което стана ясно, че на него далеч преди официалното съобщение някои неща са му ясни. Е, щом твърди, че са му ясни, ще трябва да се разбере откъде и кога. Но нека приключи проверката в ДАНС, за да разберем кога са влизали сигнали и с какви данни. От там нататък ще си поставим въпросите какво е станало по тия сигнали и кой е имал достъп до тях.

Почти веднага Цветанов отрече да знае повече от другите и декларира:

Не е имало чадър към когото и да било. В това число и Христо Бисеров. Аз мога да ви уверя, че никога по никакъв повод не е коментирано дали е постъпвал даден сигнал, свързан с Христо Бисеров, още повече пък да е било правено някакво ограничение, за да не се работи по този сигнал.

Главният прокурор използва случая, за да коментира думите на своя заместник от преди дни за начина, по който е работила ГДБОП в мандата на предишното правителство. В интервю през тази седмица Борислав Сарафов каза, че ГДБОП е работила като "черна дупка", с което днес главният прокурор се съгласи:

Прокуратурата е получила сигнала точно в момента, в който на вас е обявено. Какво е правено в ДАНС или в бившата ГДБОП преди това, естествено, че се установява. Г-н Писанчев е разпоредил вътрешна проверка. Резултатите от тази проверка трябва да бъдат докладвани на нас. Тогава ще преценим дали има данни за укриване на информация.

Цацаров обясни, че вън от рекламните акции, които медиите са отразявали, има откровено бездействие на ГДБОП в този период. Много от делата в специализираната прокуратура могат да породят въпроси, каза той. Има данни, че по отделни направления не се е работило, а по други се е работило. Сега предстои да стане ясно дали заради това трасирано движение по делата в една по-бавна или по-бърза посока ще се търси отговорност и на онези, които са ръководили тази служба. При всички положения обаче главният прокурор обеща, че ако има данни за извършено престъпление от държавни институции във връзка с начина, по който е работила ГДБОП, ще се търси съответната отговорност.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отрече да е коментирано дали е постъпвал сигнал, свързан с Бисеров:

Няма сигнал, който да е спрян. И в тази връзка се извършва проверка. Нека да видим каква ще бъде констатацията. Не е имало чадър към когото и да било. В това число и Христо Бисеров. Аз мога да ви уверя, че никога по никакъв повод не е коментирано дали е постъпвал даден сигнал, свързан с Христо Бисеров, още повече пък да е било правено някакво ограничение, за да не се работи по този сигнал.

След съобщението, че утре Бисеров ще бъде разпитван в Столичното следствие, лидерът на ДПС Лютви Местан коментира:

В днешна негерберска България няма политически чадър над никого. Силата на закона ще се прилага еднакво без избирателен подход и към представителите на управляващото мнозинство, но и към опозицията. В предишни времена наблюдавахме една такава избирателност. ДПС, от политическа гледна точка, може да се оцени като позиция на партия, която държи високо съзнание за върховенството на закона и точно по тази причина ние нито покрихме, нито прикрихме, нито направихме опит за покриване или прикриване на казуса "Бисеров".

Лютви Местан посочи, че на Консултативния съвет по национална сигурност ще поставят въпроса за необходимостта от общ европейски регламент за разкриване на банковите сметки и участия в офшорни зони на всички висши политици, предаде Добромир Видев.

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна