Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Лазаров: За източването на МВР от фирми може да бъдат разпитани и бивши служители

На практика с парите на българския данъкоплатец се формира бюджетът на МВР и в последствие вместо тези служители да извършват реална дейност по охрана на обществения ред, те работят и реагират на сигнали на частни охранителни фирми. Това е същественият проблем и наистина поетата реформа от министър Цветлин Йовчев вече е обезпечена с конкретни предпоставки да се случи. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров в интервю за предаването "Преди всички" по отношение на разкритието, че частни охранителни фирми източвали с години пари от МВР.

По отношение на факта, че договорът е подписан от бившия министър на вътрешните работи Михаил Миков през 2008-а година, главен комисар Лазаров каза: Аз не мога да отговоря как е функционирала субординацията на МВР през 2008-а година. Но в крайна сметка става въпрос за десетки договори и това е основата на проблема, че всъщност имаме грешно заложен фундамент в системата на МВР.

Главният секретар на МВР не изключи възможността бивши служители на министерството да бъдат разпитвани във връзка с проверката за сключвани неизгодни договори в МВР. Той уточни, че ако се наложи, това ще бъде направено за всички, които са били пряко или косвено свързани с темата: Ще се проверява дотолкова, доколкото е необходимо, за да излезе цялата обективна истина по случая. Не бива да се концентрираме, че е губило МВР. Случаят е много по-глобален, губило е българското общество.

По темата за бежанците, Лазаров коментира: Имаме контрол върху процесите с бежанците и обществото може да бъде спокойно. Трудно е да се говори за тенденция при престъпността в районите с бежанци, защото това не би могло да повлияе глобално върху криминалната картина в страната. Мога да подчертая, че случаите, които станаха публично известни, доколкото ми е известно, само един случай все още не е разкрит. Това е случаят със 17-годишното момче с болната си майка, което беше нападнато. Доколкото разбирам от ръководството на СДВР, всички останали случаи са разкрити, има повдигнати обвинения.

Лазаров заяви, че при повикване на патрулите на Боян Расате в СДВР обяснявали, че не са патрули, а оказвали съдействие на органите на реда.

Главният комисар заяви, че вече МВР разполага с данни за това кой е стрелял по бизнесмена Георги Илиев: Имаме данни кой е стрелял по Георги Илиев. Но това, което вече мога да кажа като част от разследването, е, че наистина беше направена съдебна поръчка, при която е установено как е закупена пушката, по какъв начин е влязла в България и кой е собственикът на пушката.

Лазаров отказа да назове името на собственика на пушката, но поясни: Беше направен следствен експеримент, който по категоричен начин установи откъде е стреляно и пушката беше изследвана, бяха възстановени номерата на пушката.

Цялото интервю с главен комисар Светлозар Лазаров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна