Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния с титла в отборната надпревара при жените на ЕП в София

Румъния с титла в отборната надпревара при жените на ЕП в София
Снимка: Бончук Андонов

Румъния спечели отборната титла на европейското първенство по спортна гимнастика за жени, което се провежда в "Арена Армеец" в София. Румънките бяха втори в квалификациите, но на финала победиха Великобритания и Русия.

Тимът в състав Диана Лаура Булимар, Лариса Андреа Йордаке, Андреа Еугения Мунтяну, Алина Станила и Силвия Зарсу събраха сбор от 172.754 точки. Основната роля за успеха на румънките изиграха опитните Лариса Йордаке и Диана Булимар, от чийто изпълнения на последния за отбора уред - земната гимнастика, зависеше крайната победа.

Великобритания - Ребека Дауни, Клаудия Фрагапане, Руди Харолд, Ребека Тъни и Хана Уилън извоюваха среброто със сбор от 170.663 точки. За тима това е втори сребърен медал след Европейското първенство в Бирмингам преди четири години.

Младият руски отбор, воден от най-известната европейска гимнастичка Алия Мусафина, остана с бронзовите медали със 169.329 точки.

Ние сме наистина щастливи от тази победа, тъй като шампионатът протича на много високо спортно-техническо равнище. Не си правим илюзии, че това ни гарантира успех в световното първенство в Китай по-късно тази година, защото всички отбори са много напреднали и разликата между тях се топи, каза именитият румънски треньор Октавиан Белу.

Екзалтирани сме. Момичетата дадоха това, което се очакваше от тях на всички уреди. Този успех ни окриля и показва, че сме работили много добре при подготовката на първенството. И утре е ден, и се надяваме и той да ни донесе радост, каза Колин Стил,един от националните треньори на Великобритания.

Отборът ни е съставен предимно от млади състезателки. Аз се опитах да помогна с каквото мога, но както знаете не се състезавам на 100% поради травма, заяви олимпийската, световна и европейска шампионка Алия Мустафина.

Германия, с видим напредък в сравнение с първенството преди 2 години в Брюксел, завоюва 4-та позиция със 166.796 точки, пред Италия със 161.488 точки, Испания със 160.921 точки, Белгия със 160.728 точки и Швейцария със 160.397 точки.

Утре ще бъдат разпределени медалите отделните уреди за девойките, както и за жените Входът за зрители е 5 лева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна