Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Българката Костадинка Кунева ще бъде представителката на гръцката радикална левица СИРИЗА в новия Европейски парламент. Това показват публикуваните в гръцките медии окончателни резултати от състоялите се в неделя евроизбори в южната съседка. Костадинка Кунева беше нападната пред дома си в Атина и залята с киселина през декември 2008-а г. Смята се, че нападението е свързано с дейността й като главен секретар на гръцкия синдикат на хигиенистите и домашните помощници. От листата на СИРИЗА е избран и 91-годишният ветеран от Втората световна война Манолис Глезос. Сред гръцките евродепутати е и бившият капитан на гръцкия национален отбор по футбол, спечелил Европейското първенство през 2004-а г., Теодорос Загоракис.   

Западният печат продължава да коментира изборите за Европейски парламент и тяхното отражение върху политиката на Континента. Политическите партии трябва да действат за реформа в Европейския съюз, пише Дейли телеграф по повод изпратено до изданието писмо от британски бизнес лидери. В него те призовават водачите на основните партии в страната да излязат с подробен план за предоговаряне на отношенията със Съюза в отговор на възхода на партията на Фараж.

Елитът в Евросъюза си е запушил ушите, коментира германският в. Велт. Всяко трето място в Европарламента отива при критик на Общността. Утвърдените партии обаче си продължават сякаш нищо не се е случило, допълва "Велт" и подчертава, че Брюксел трябва спешно да върне правомощия на държавите.

Според Вашингтон пост, изборите са показали все по-голямата липса на единство в Европейския съюз. Възходът на популистите на европейските избори разклати лидерите, пише Ню Йорк таймс.

Поток от нелегални оръжия ще рукне към Русия от съседна Украйна, прогнозира Новие известия. Скоро в Украйна бе задържана голяма пратка с оръжия, изнесени от Донецка област за продажба на черния пазар. Нарасналият брой огнестрелни оръжия у населението може да предизвика бум на насилствените престъпления в Русия, предупреждава вътрешното министерство в Москва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна