Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС: Самоличността на атентатора на летище Сарафово е установена категорично с ДНК-експертиза

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

Самоличността на извършителя на бомбеното нападение от 18 юли 2012 г. на летище Сарафово, гр. Бургас, при което загинаха един български гражданин и петима израелски граждани, е установена по категоричен начин след извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия, съобщиха от ДАНС.

Извършителят, използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен, в действителност е Мохамад Хасан Ел Хюсеини. Той е роден в Ливан на 27.05.1989 г.

Срокът на разследването е удължен с още 6 месеца до 23-и декември. Назначена е нова мащабна експертиза, която трябва да изясни механизма, по който е осъществен терористичния акт, каза наблюдаващия делото прокурор Карина Чапкънова. Тя отказа да уточни дали има данни за четвърти участник в организацията на терористичния акт. Нова мащабна експертиза, обаче трябва да се внесе яснота върху механизма на осъществяването на престъплението. До момента няма повдигнати обвинения.

Днес се навършват 2 години от атентата, при който загинаха 6 души. Известно е, че близките и роднините на Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му в ролята му на „мъченик”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна