Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ отчете икономическо възстановяване и ръст на заетостта в регионите

| обновено на 11.11.14 в 17:25

Икономическо възстановяване и ръст на заетостта показва поредното изследване върху развитието на регионите у нас. Като обезпокояващи тенденции авторите от Института за пазарна икономика извеждат липсата на регион, където децата да са повече от възрастните и растящата пропаст между северните и южните части на страната. 

Впечатление в изследването правят данните за икономическо възстановяване, коментира Десислава Николова:

Най-ясно раздвижването на областните икономики се вижда от данните за пазара на труда, масово в повечето области през 2013-а година виждаме увеличаване на коефициентите на заетост. Вижда се, че работещите в някои от най-бедните области на страната остават под критичния праг от 40%.

Друг проблем са инвестициите и демографската картина: 

Също така за съжаление през 2013 година новостта е, че в страната вече няма нито една област, в която децата да са повече от лицата над 65 години.

От 2010-а година насам няма област с положителен естествен прираст. Най-нисък е прирастът във Видин, Кюстендил, Монтана, Перник, Ловеч, Враца и Габрово.

Негативните тенденции в здравеопазването и образованието също са уловени от изследването, а финансовата децентрализация на общините е крайно необходима, каза Петър Ганев:

От гледна точка на късите срокове, това е генерална промяна, тя изисква малко политическа воля. Ясно е, че за един политик  е много по-удобно да има централен фонд, от който да раздава пари на приятели. Ситуацията в страната обаче е такава, че може би един такъв ход би бил полезен за едно правителство, тъй като недоверието е голямо, така че може би е време малко власт да се отпусне, тоест: "Ето нестабилни сме, нямате ни доверие, но ето даваме, поне тази дългосрочна стъпка я правим и даваме малко въздух догодина".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени