Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Янчева: Хората, които рискуват живота си в планината, са "търсачи на усещания"

Проф. Татяна Янчева: Хората, които рискуват живота си в планината, са търсачи на усещания

В последните дни в планината има повишена лавинна опасност заради обилния снеговалеж, който доведе до аварии в енергийната система на страната и до откъсването на цели селища. Спасителите от Планинската спасителна служба ежедневно са с повишено внимание и в неприятно очакване заради безразсъдното извънпистово каране при висока степен на лавинна опасност. Психологията описва подобен тип поведение, което имат хората - търсачи на силни усещания.

Мила Младенова потърси гледната точка на професор Татяна Янчева - ръководител на катедра „Психология” на Националната спортна академия. Когато има повече информираност и повече образованост, може да се намери едно по-добро за всички решение, казва тя и описва кои са хората, които поемат безразсъден риск, с който застрашават не само своя живот и здраве.

Това са хора, които се чувстват най-комфортно когато са на ръба на риска, хора с така подчертана ниска потребност от сигурност. При някои от тях се стига почти до разпад на инстинкта за самосъхранение. Много трудно може да се обобщава подобен тип поведение за всички категории хора, които предизвикват подобни действия. Най-често обаче към подобен тип поведение пристъпват именно тези така наречени „търсачи на усещания“, заяви проф. Татяна Янчева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна