Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаул Камиса Раз: Споразумението с Иран много скоро ще ни струва много скъпо

Снимка: БГНЕС

Нееднократно заявяваните възражения на Израел за ядрената програма на Иран като че ли останаха незабелязани от международната общност при подписване на документа. Посланикът на Израел у нас Негово Превъзходителство Шаул Камиса Раз го определи като лоша и като историческа грешка, която ще ни струва много скоро много скъпо на всички нас.

Разберете ме правилно, държавата Израел приветства всяко едно дипломатическо международно усилие, което цели намаляване на напрежението в Близкия изток. Приветстваме всеки един процес, който обещава да постигне сигурност. Ние настоявахме, че е необходимо да бъдат засегнати изключително дребни, но важни детайли. За голямо съжаление, открихме в текста множество пробойни и неясни моменти. Международната общност сериозно подцени иранската ядрена тема. Ние формулирахме девет конкретни точки, които могат да бъдат анализирани от всеки експерт по света и изводът се появява естествено, че това споразумение е като решето. Това споразумение позволява на Иран да продължи да обогатява уран и то на нива, които са много по-високи от необходимото за мирна ядрена програма и нас това ни притеснява на първо място. Също така, това споразумение поставя частични, а не цялостни ограничения за незадоволителен период от време. В момента, в който срокът изтече, то Иран ще се върне към обогатяване на количества отпреди документа. Споразумението означава и възобновяване на паричните потоци за спонсориране на терористични организации и дейности по цял свят.

По повод навършване на три години от терористичния акт на летището в Сарафово Н. Пр. Шаул Камиса Раз отговори, че е ясно, че за нападението е отговорна "Хизбула" и похвали работата на българската прокуратура и българските следствени органи, като подчерта, че от тях зависи кога обвинителният акт ще бъде внесен в съда.

Аз много обичам България, каза посланикът на Израел у нас.

Цялото интервю на Николай Кръстев с Шаул Камиса Раз можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна