Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Григоров: Хепатитите са социално и здравно значими заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е една широка палитра от болести – хепатити от токсичен тип и бактериален, алкохолен и имунен, но днешният ден касае вирусните хепатити. Това каза за предаването “Нещо повече“ професор Никола Григоров, водещ специалист в страната и в чужбина, по повод Световния ден за борба с хепатита.

Хепатитите са социално и здравно значими заболявания. Хепатит В с наслоен хепатит D, както и хепатит C. Хепатит В и хепатит C са заболявания, които водят до сериозни чернодробни увреждания и застрашават живота на заразените с тях.

Професор Григоров поясни, че от хроничните инфекции на хепатит В страдат над 350 милиона души по света, а хепатит С – над 180 милиона души:

В България се смята, че около 500 000 души притежават такава инфекция или 1,5% от населението е заразено с тези два хепатита, който застрашават живота им.

Заразяването с хепатит става чрез кръв и биологични продукти, а най-рисковите групи са наркоманите за хепатит С, а за хепатит В - хомосексуализма. Най-голяма превенция срещу хепатит В е ваксинирането на новородени, а за хепатит С няма ваксина, допълни професор Григоров.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна