Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С. Найденова: Не трябва да се обвързва посещението на Венецианската комисия у нас с решението на КС за промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Днес е първото заседание на Висшия съдебен съвет.

Следващата седмица предстои среща между представители на Венецианската комисия и ВСС, депутати, членове на временната комисия в парламента, както и с други представители на съдебната власт, каза в „Преди всички“ Соня Найденова от ВСС и поясни, че предмет на обсъждане на срещата е внесеният последен законопроект за изменение на Конституцията.

Найденова подчерта, че не би следвало да се обвързва тази среща с решенията на Конституционния съд /КС/.

Дори и да не се случат промените в Конституцията, които в момента се обсъждат, има други положения в Закона за съдебната власт, които са важни и не са обвързани с конституционните промени. Така че, дори и да не се случи промяната в Конституцията, което пак би довело до промени в текстове в Закона за съдебната власт, касаещи начина на функциониране на ВСС, останалите текстове, както се ангажира и министърът на правосъдието, свързани с кариерното развитие, провеждането на конкурсите, дисциплинарната отговорност – това са положения, които ще продължат да се обсъждат и през този сезон.

Соня Найденова коментира и резултатите от проведените срещи с магистрати от страната по отношение на предложенията за промени в Закона за съдебната власт и основния закон на страната.

Цялото интервю на Силвия Великова със Соня Найденова може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020