Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БНР разпространи опровержение на изявление на член на СЕМ

Снимка: Борис Димитров

Ръководството на Българското национално радио изпрати съобщение до президента, до парламентарната Комисия по култура и медии и до Съвета за електронни медии. В него се опровергават твърдения на член на независимия медиен регулатор, като се посочва:

Във връзка със спирането на средните вълни, за пореден път обявяваме - през 2010 г., с решение на предишното ръководство на радиото 20 от общо 26 предавателя са били спрени. Останали са само 6 - в района на Кърджали, Шумен и Благоевград, за да излъчват програма "Хоризонт" и Радио България на турски език и Радио Благоевград. От 1 януари 2015 година тези 6 останали предаватели бяха спрени и заменени с УКВ предаватели, които имат същата територия на покритие, но много по-качествен стерео звук и най-вече издръжката им струва 12 пъти по-евтино. Програмите, които се излъчваха на спрените предаватели, продължиха да се излъчват на новите предаватели и няма никакви оплаквания от страна на нашите слушатели, че не могат да ни слушат. В момента от Видин излъчва мощен нов средновълнов предавател, който покрива голяма част от територията на страната и чийто сигнал достига до Братислава. В Европа средновълновото излъчване като остаряла технология почти навсякъде е заменено от УКВ излъчване, а в някои държави дори УКВ излъчването вече е спряно и заменено с цифрово.

Твърди се, че в социологическо проучване, части от което са цитирани и в поредния отчет на БНР за СЕМ, 22% от слушателите на програма "Христо Ботев" го слушат на дълги вълни. Тази програма никога не се е излъчвала на дълги вълни. Преди година, съвместно с всички останали радиогрупи и отделни радиостанции, беше поръчано ново, национално представително проучване, където САМО 7% от слушащите нашите програми заявяват, че го правят на средни вълни. Данните от това проучване бяха представени на СЕМ, посочва ръководството на БНР.

БНР има национално покритие на две програми и регионално на 8 програми. Покритието се осъществява чрез предаватели, разположени на обекти /радио-телевизионни кули/, които са собственост на частното дружество "Национално управление радио и телевизионни станции". Настоящото ръководство на БНР е провело обществена поръчка и е избрало изпълнител, който да направи пълен инженерен одит на предавателната мрежа, излъчваща програмите ни. След като се запознаем с този одит и установим по безспорен начин къде имаме проблеми с покритието, ще можем да решим къде е нужно да се пуснат нови предаватели и къде трябва да се увеличи мощността на съществуващи такива и ще започнем действия в тази посока. В момента покритието ни е над 90% от територията на страната за двете национални програми и няма друга радиостанция в България, която да има по-добро покритие, а не - 70%, както се твърди.

Предавателят на Регионалната радиостанция в Бургас е разположен на кула на НУРТС на 15 км от града и сигналът е толкова мощен, че се чува до Стара Загора. Но от тази точка на излъчване, поради специфичното разположение на града, в някои части на Бургас има проблеми с приемането, за които ние знаем и сме предприели действия още през 2013 г. Решението е изграждане на нова точка на излъчване, което е задача на НУРТС и което ще е факт съвсем скоро. От новата кула Бургас ще се покрива 100%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна