Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин година след шокиращите разкрития Петя Бакалова продължава да живее под ключ

Как продължава историята на Петя Бакалова от Кърджали, поставена под пълно запрещение заради психичното й заболяване след шума, който случаят вдигна преди половин година в социалните мрежи и създаването на фейсбук групата "Гласът на Петя". Тогава братовчедката на Петя Калина Бакалова поиска от кмета на Кърджали смяна на настойничеството и предложи мерки за подобряване на положението на Петя. След половин година проверки и обмен на документация между институциите на местно ниво тази мярка е отказана.

Приемам го доста тежко, тъй като тя оцелява при много тежки условия, казва Калина Бакалова. Пред "Хоризонт" тя посочи, че е разочарована като гражданин, защото Общината не е изпълнила своите задължения да отчете множеството документирани нередности и е отказала да подобри живота на Петя:

Тя продължава да живее под ключ, не получава достатъчно храна, не се вижда с хора, не участва в рехабилитационни програми.

Според Калина Бакалова отказът на кметството е документ на стигмата, в който се казва, че състоянието на Петя обяснява условията, в които тя живее.

Сегашният настойник на Петя Мариана Матева оспорва споделената визуална информация за състоянието на жилището: 

Не е мизерия. Апартаментът е обзаведен, но не беше почистен. Сега е в много добро състояние. Минаха на проверка от "Социални грижи".

Главният юрисконсулт на община Кърджали Галина Делчева обясни: 

Установи се, че жилището разполага с необходимите условия. Поясниха ни, че не е необходимо да се извършват драстични промени на мебелировката, защото това влияе на състоянието на Петя. 

По настояване на кмета на Кърджали е извършена и втора проверка в жилището на поставената под запрещение жена, която е била съвместна с дирекция "Социално подпомагане“ – Кърджали.

Заедно поехме ангажименти всеки месец да бъдат извършвани такива проверки, уточни Делчева. По думите й, при проверките Петя е била спокойна, а в жилището не са били забелязани шокиращите битови условия, които бяха споделени в социалните мрежи.

Психиатърът д-р Владимир Сотиров е озадачен, че никъде в документацията на Петя не е съставен комплексен план за рехабилитация и компенсиране на дефицитите в резултат на тежкото й боледуване.

Братовчедката на Петя Калина Бакалова не се отказва от желанието си да й помогне: 

Настойникът на Петя не ме допуска в заключения апартамент. Петя живее под ключ. Ключът се намира в джоба на нейния настойник. Бих искала да подобря живота ѝ, но не мога да го направя, след като дори не мога да прекрача заключения й праг.

Според Калина Бакалова не може да се каже, че няма шанс за промяна: 

Винаги има шанс за по-добър живот и по-висок стандарт. Тя трябва да се вижда с човешки същества, самата тя проявява интерес да комуникира. Ако загубим нашия оптимизъм, това означава да оправдаваме бездействието си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна