Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок може да напусне управлението, ако няма актуализация на коалиционното споразумение

Снимка: reformatorskiblok.bg

Парламентарната група на Реформаторския блок се събира, за да обсъди поведението на представителите си при предстоящото трето четене на промените в Конституцията, каза в интервю за "Преди всички" Димитър Делчев – секретар на ПГ на Реформаторския блок:
 

Предполагам, че всеки ще си каже как смята да гласува. Това решение трябва да е на нивото на отговорността на момента. Да не забравяме, че сме на трето четене на Конституцията.

Според Делчев, възможно е да се стигне до актуализация на коалиционното споразумение. Той подчерта:

Ние искаме да изведем 5 неща пред скоби и да кажем: В следващите шест месеца трябва да дадем реални резултати на обществото, а вие да дадете на нас знак, че наистина сме важни и сме част от това управление. В противен случай, ако ние не сме в управлението, за да правим и инициираме реформи, в които вярваме и които са добри за България, ние нямаме причина да оставаме.

Димитър Делчев каза още, че очаква преговорите за преформулирането на коалиционното споразумение за управление да започнат възможно най-скоро, като не смята, че ще има проблеми:

Аз гледам изказванията на различни представители от ГЕРБ, включително и на г-н Борисов, които настояват за стабилност и препотвърждават ангажимента си към Реформаторския блок. Ние не искаме нищо различно от тях, освен гаранции, че това, което сме подписали, ще се спазва. Аз мисля, че не би трябвало да има проблеми за крайния резултат.

В случай обаче, че до актуализация не се стигне, Блокът вероятно ще напусне управлението.

Димитър Делчев коментира и разпространената информация, че за поста на министър на правосъдието ще бъде предложен началникът на кабинета на президента - Екатерина Захариева:

Честно казано, аз не съм участвал в такива разговори, може и да се водят, може и да не се водят, но ние искрено се надяваме да участваме активно в обсъждането на кандидатурата, тъй като смятаме, че сме част от съдебната реформа, както и че сме едни от най-активните участници в случването на съдебната реформа. Нека да бъде направено предложението, то това е необходимо, за да започне и обсъждането, както са преценили колегите. Все пак правосъдният министър е в тяхната квота, съгласно нашето коалиционно споразумение, така че ние кой знае какви претенции и вето няма как да имаме, но смятам, че е важно и нашето мнение с оглед на това, че ние ще продължим да настояваме за дълбока съдебна реформа и тя ще трябва да бъде избутана, така да се каже, от министъра на правосъдието, който и да е той.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Димитър Делчев може да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна