Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Предлаганите промени в Конституцията са конюнктурни и отклоняват вниманието

Моментът е чисто конюнктурен, цели се да се отклони вниманието от съдебната реформа, а АБВ да изглежда като стабилна партия, която се готви за президентските избори със свой кандидат. Това каза в предаването „12+3“  преподавателят по конституционно право Атанас Славов по отношение на възкресения дебат за конституционни промени, които да отменят ограничението кандидатите за президент да са родени в България.  

Според Славов това съвсем не е конституционният дебат, от който България в момента има нужда, това е стар дебат и по-скоро трябва да се запитаме защо се случва сега, когато конституционната реформа беше блокирана. АБВ определя дневния ред на мнозинството по отношение на конституционната реформа, категоричен беше Славов. Той припомни, че в българския конституционен модел има съществена диспропорция – между механизма на избиране на държавния глава – т.е. силния мандат от гражданите - и ограничените му правомощия. Според експерта балансът между двете не е намерен.

По отношение на предстоящия евродоклад Славов отбеляза, че в последните години Европейската комисия е подценила случващото се у нас и докладите стават все по-негативни:

Ако не видим положителна промяна, следващата стъпка на Комисията трябва да е прилагането на механизма за върховенство на правото, който сега стартира спрямо Полша.

Атанас Славов посочи още, че България е много по-назад от Полша по отношение на базисни показатели за демокрация, независимост на правосъдието и достъп до правосъдие:

За мен е въпрос на време, ако продължи този упадък на нашите институции, това да се случи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени